Nyheter

Oroligheter i norra Kosovo – EU manar till lugn

Serber blockerar vägen nära samhället Rudare, norr om Mitrovica, i Kosovo på söndagen.

Fortsatta oroligheter rapporteras från serbdominerade norra Kosovo. Spänningarna i regionen leder till att lokalval som skulle ha hållits nästa vecka har skjutits upp till våren. EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer attacker mot bland annat EU-personal.

KOSOVO | Kosovoserber blockerar fortsatt vägar och går till angrepp mot EU-insatser i regionen. I lördags kväll kastades en chockgranat mot en spaningspatrull från Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo). Inga personer kom till skada.

Eulex, som har drygt 130 polska, italienska och litauiska poliser utplacerade i norra Kososvo, uppmanar de ansvariga att ”avstå från fler provocerande handlingar.”

Kosovoserber uppmanas ”avlägsna barrikader”

EU:s utrikeschef Borrell uppmanade på söndagen kosovoserber att ”omedelbart avlägsna barrikader” som de har byggt. ”Lugnet måste återställas . . . alla inblandade måste undvika en upptrappning”, skriver Borrell på sociala medier.

Även Nato, som med stöd av FN står för en fredsbevarande insats med 4 000 soldater i regionen, varnar för en farlig utveckling:

”Vår Kfor-insats är fortsatt extremt vaksam och fullt kapabel att uppfylla FN-mandatet”, skriver talespersonen Oana Lungescu.

”Vi uppmanar samtliga att undvika provokativa handlingar och retoriska utspel – och i stället medverka till lugn och stabilitet”, fortsätter hon.

Serbiens president: ”Har tvingats till avspärrningar”

Skottlossning och explosioner hördes under natten och på söndagen sågs också tunga fordon blockera huvudvägar till den serbiska gränsen, efter det att de kosovanska myndigheterna hade stängt två gränsövergångar.

Serbiens president Aleksandar Vucic sade på söndagen att serberna hade tvingats till vägavspärrningar för att skydda sig från kosovanska säkerhetsstyrkor.

Oroligheterna i norra Kosovo inleddes när de största serbiska partierna meddelade att de skulle bojkotta valen i december. Serbiska ledamöter har tidigare lämnat sina förtroendeposter i protest mot ett regeringsbeslut att förbjuda serbiska registreringsskyltar på bilar tillhörande runt 10 000 kosovoserber.

Nummerplåtskonflikten löstes i november, men oroligheterna har inte upphört.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.