Nyheter

Rysk desertör beredd att vittna om Butja

En soldat i den ökända ryska 64:e brigaden som anklagas för krigsbrott i Butja säger sig vara beredd att vittna mot tidigare kamrater.

Nikita Tjibrin var soldat i den ökända ryska 64:e brigaden som anklagas för krigsbrott i Butja, Ukraina. Efter att ha flytt till EU är han beredd att vittna i domstol mot sina tidigare kamrater.
– Det finns galningar som njuter av att döda en människa. Sådana galningar dök upp där, säger han.

UKRAINA | Tjibrin, från Jakutsk i Sibirien, deserterade från militären i september och flydde via Belarus och Kazakstan till ett EU-land. Brigaden han stred med anklagas för att ha begått krigsbrott i Butja, Borodjanka och andra städer och byar i Ukraina. Utredningar pågår i bland annat Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Hundratals civila dödades under tiden som ryska styrkor hade kontroll över områdena. Särskilt bilder från massgravar och döda civila på gatorna i Butja utanför Kiev chockade en hel värld när illdåden avslöjades i början av april.

Soldater våldtog mor och dotter

Nikita Tjibrin berättar för CNN att han själv inte bevittnat några mord, men att han såg soldater som misstänks för våldtäkter fly.

– Jag såg dem springa, sedan fick jag veta att de var våldtäktsmän. De våldtog en mor och hennes dotter, säger han.

Enligt Tjibrin fick soldaterna stryk av befälen, men de straffades aldrig till fullo för sina brott.

– De greps aldrig, de fick bara sparken.

Brigaden hade order om att döda varenda en som avslöjade information om dess position, oavsett om det var militärer eller civila, säger han.

– Om någon hade en telefon hade vi tillåtelse att skjuta.

Vissa njöt av att döda civila

Enligt Tjibrin fanns soldater i brigaden som var kapabla att döda obeväpnade civila, och njöt av det.

Han berättar också om vitt utbredd plundring: ryska soldater som tog datorer, smycken, allt de ville ha.

– De tog bilar och fordon – civila bilar – och sålde dem i Belarus. Mentaliteten är: Om du stjäl något är det bra. Och om ingen ser dig, bra!

Befälen var medvetna om morden, våldtäkterna och plundringen, men var inte intresserade av att ta itu med allt eftersom det gick utför med disciplinen, hävdar Tjibrin.

– Reaktionen var typ: ”Det hände. Än sen då?”.

Brigaden leddes av ”slaktaren i Butja”

Brigaden leddes av överste Azatbek Omurbekov. Omurbekov är i internationella medier känd som ”slaktaren i Butja” och belagd med sanktioner av EU och Storbritannien. Hela den 64:e brigaden har belagts med sanktioner av USA.

Kreml har trots mängder av bevis och omfattande dokumentation förnekat all inblandning i massmord på civila, och hävdat att bilderna på kroppar är iscensatta. Rysslands president Vladimir Putin har belönat 64:e brigaden med en utmärkelse och berömt den för dess ”hjältemod” och ”djärvhet”.

Tjibrin säger i intervjun med CNN att han inte sett något hjältemod, däremot krigsbrott från brigadens sida. Han har sökt asyl i ett EU-land och säger sig vara beredd att vittna inför en internationell brottsdomstol.

Han nekar till att själv ha begått några brott.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev