Nyheter

Facktopp kliver temporärt åt sidan efter mutanklagelser

Luca Visentini har tills vidare avgått från posten som generalsekreterare för den globala fackliga organisationen Ituc efter att han greps misstänkt för inblandning i muthärvan inom EU.

EU | Det globala facket Itucs nya generalsekreterare Luca Visentini har tillfälligt klivit åt sidan från sin post efter att han greps i förra veckan misstänkt för inblandning i den stora muthärva som just nu skakar EU-parlamentet. Han var en av de fem personer som greps av belgisk polis förra fredagen misstänkta för mutor från Qatar. Ituc skriver på sin hemsida att Luca Visentinis avgång gäller från den 14 december och fram tills att beslut har tagits nästa vecka.

Han valdes till generalsekreterare på Itucs kongress så sent som den 21 november. När han tackade sin föregångare Sharan Burrow på Itucs femte världskongress i Australien för hennes insatser lovade han också att han skulle ”jobba för att föra ditt arbete vidare”.

Den 21 december ska Itucs högsta beslutande organ diskutera hur man ska agera framåt, skriver Ituc på sin hemsida. Tills vidare kommer vice generalsekreterare Owen Tudor som valdes om på kongressen i november utföra generalsekreterarens funktioner.

Luca Visentini släpptes av belgisk polis i söndags och han hävdade i ett uttalande på tisdagen att han är ”oskyldig till lagbrott”. I samma uttalande förklarade Ituc att myndigheterna i Belgien inte har riktat några misstankar mot facket.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.