Nyheter

Översvämningar och torka ska förutses av satellit

En Space X-raket sköts på fredagen upp med en satellit som ska undersöka nästintill allt vatten på jorden för att bättre förstå klimatförändringarna.

En satellit sköts i fredags upp i Kalifornien, USA, med uppdraget att undersöka nästan alla vattenförekomster på jorden. Förhoppningen är att den ska ge viktiga insikter om hur vattnet påverkar eller påverkas av klimatförändringarna.

USA |– Vi vet att jordens vattencykel accelererar med klimatförändringarna. Det betyder att vissa platser har för mycket vatten, andra har inte tillräckligt, säger Benjamin Hamlington, forskare vid USA:s rymdstyrelse Nasa, och fortsätter:

– Vi ser mer extrem torka, mer extrema översvämningar, nederbördsmönster förändras och blir mer flyktiga. Det är verkligen viktigt att vi försöker förstå exakt vad som händer.

Satelliten – ett miljardprojekt som utvecklats gemensamt av Nasa och Frankrikes motsvarighet CNES – lyfte med en Space X-raket från Vandenbergs rymdbas.

Kan bidra till ”revolutionerande framsteg”

Satelliten ska mäta vattennivån på hav, floder och sjöar i områden som utgör mer än 90 procent av jordens yta. Om cirka sex månader kommer den att börja samla in vetenskaplig data, enligt ett uttalande från Nasa.

”Satelliten kommer att ge oss revolutionerande framsteg i vår förståelse av hur vatten rör sig runt vår planet”, säger Karen St Germain, chef för Nasas jordvetenskapliga avdelning, i uttalandet och säger vidare att man inte tidigare kunnat se den här typen av detaljer.

Hon säger också att det här ska hjälpa till att förutse översvämningar i områden med för mycket vatten, och förutse torka i områden där det råder vattenbrist.

Projektet är planerat att pågå i drygt tre år, men kan förlängas.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.