Nyhetsquizz

Är du en tankeläsare?

Foto: TT/AP/Erika Brenner.

1. Vid ett möte på en liten tidningsstiftelse i Gästrikland lättade liberalernas Johan Pehrson på trycket vad gäller hans syn på Sverigedemokraterna. Vad var det han sade?

1 Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja.

X Dyngbaggegalan, herregud, framstår ju som rena nobelmiddagen om man jämför med deras landsdagar. En enda lång brun smörja.

2 Nä, hellre va ute på hal is å ha det glatt än att gå i Sverigedemokraternas bruna smörja o sörja.

2. Vem fick nyligen feeling, tänkte efter och sade följande: ”I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare.”

1 Riksdagens talman Andreas Norlén

X Fifa-basen Gianni Infantino

2 Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson

3. Hebe de Bonafini, ledare för organisationen Madres de Plaza de Mayo, avled nyligen i Buenos Aires, 93 år gammal. Madres de Plaza de Mayo är en förening för mödrar vilkas barn ”försvann”, eller mördades, under den argentinska militärdiktaturen (1976–1983). Vad kallas organisationen på svenska?

1 De galna mödrarna

X Moder jord

2 Plaza de Mayos mödrar

4. Sveriges statsminister Ulf Kristersson for nyligen till Ankara med uppdraget att blidka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och få honom att godkänna Sveriges Nato­ansökan. Ytterligare ett land har inte heller godkänt ansökan. Vilket?

1 Polen

X Rumänien

2 Ungern

5. Nyss hölls FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheik i Egypten. Och den 7 december var det dags för nästa COP, nämligen COP15, om biologisk mångfald. Som i år gick av stapeln i Montreal, Kanada. Forskare menar att klimatmålen inte går att nå om världens ledare inte kan enas om ett ambitiöst avtal för att rädda jordens biologiska mångfald. Vad betyder egentligen förkortningen COP?

1 Climate and organisation of Pollution

X Climate or Pollution

2 Conference of the Parties

6. I det nyss avslutade fotbolls-VM för herrar har det uppstått en kontrovers kring en armbindel som det Internationella Fotbollsförbundet snarstucket helt sonika förbjöd. Vilket kontroversiellt budskap bär armbindeln?

1 One Love

X Just i dag är jag stark

2 We are the world

LÄS MER
NYHETSQUIZZ | Är du ett klokhuvud?
Är du en bättrevetare?
Är du ett uppblåst universalgeni?
Är du en dryg allvetare?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.