Nyheter

Hård kritik av talibanförbud mot kvinnors utbildning

Kvinnor förbjuds med omedelbar verkan från att studera på universitet i Afghanistan meddelade en talesman för talibanerna på tisdagen.

Kritiken är hård efter att talibanerna på tisdagen meddelade att kvinnor inte längre får studera på universitet i Afghanistan. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallar beslutet, som träder ikraft omedelbart, ännu ett ”brutet löfte”. Human Rights Watch fördömer vad de kallar ett ”skamligt beslut.

AFGHANISTAN | – De har förstört den enda bro som kunde koppla samman mig med min framtid, säger en kvinnlig student vid Kabul University till BBC som har talat med flera kvinnor i Afghanistan om hur talibanernas senaste begränsning av kvinnors rättigheter påverkar dem och deras liv:

– Hur kan jag reagera? Jag trodde att jag kunde studera och ändra min framtid eller skänka ljus till mitt liv men de förstörde det, fortsätter hon.

En annan student som har läst islamisk rätt säger till BBC att talibanernas beslut står i strid med ”rättigheterna som islam och Allah har givit oss”.

Sedan i september 2021 har flickor från sjunde klass inte fått gå i skolan. I mars utlovade talibanerna att högstadieskolor och gymnasium skulle öppna igen för flickor men de drog sedan tillbaka löftet samma dag skolorna skulle öppnas.

Nyligen förbjöds kvinnor från att gå till gym eller besöka nöjesparker och kvinnor har sedan tidigare uppmanats av talibanerna att hålla sig till sina hem.

Talibanerna ”rädda för utbildade kvinnor”

Sedan länge har kvinnor på universitet begränsats i sina studier då talibanerna snabbt efter maktövertagandet i augusti 2021 införde krav på könssegregerad utbildning.

Kvinnor har bara fått studera med andra kvinnor, och deras lärare måste också antingen vara kvinnor eller äldre män. Kvinnliga studenter har fortsatt att studera trots de många hindren:

– Vi har jobbat så hårt för att övertyga våra familjer, vi har burit svarta hijab och vi har kompromissat med vår valfrihet bara för att hålla universitetens dörrar öppna för kvinnor, sade studenten Zarmina Ahadi till Human Rights Watch i en intervju i förra veckan.

Human Rights Watch menar att talibanerna genom att förbjuda flickor och kvinnor från att utnyttja sin rätt att studera dagligen visar ”att de inte respekterar afghaners, särskilt kvinnors, grundläggande rättigheter.”

Talibanerna är rädda för utbildade kvinnor, de visste att kvinnor och flickor med kunskap aldrig skulle acceptera dem.”, skriver Samira Hamidi på Twitter som också spår att nästa förbud kommer att riktas mot kvinnliga läkare och sjuksköterskor.

* * *
LÄS MER
Ett halvår med talibanstyre har drabbat kvinnorna hårt
”Vi lever alla i skräck”
 ”Inte utan min syster”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.