Nyheter

Ensam protest mot talibanerna

Universitetsstuderande Marwan protesterar ensam vid infarten till Kabuls universitet mot talibanernas nyss införda kvinnoförbud.

18-åriga Marwa stod ensam utanför Kabuls universitet i söndags med sitt plakat i protest mot att talibanregimen förbjudit kvinnor att studera.
– För första gången i mitt liv kände jag mig stolt, stark och mäktig därför att jag stod emot dem och krävde den rätt som Gud har gett oss.

AFGHANISTAN | Att kvinnor demonstrerar har blivit sällsynt, i synnerhet sedan regimen gripit flera drivande personligheter. De som ändå vågar, riskerar att gripas och misshandlas och dessutom stigmatiseras socialt.
Men Marwa var bestämd. När regimen i förra veckan utfärdade förbud mot universitetsstudier trotsade hon riskerna. Medan hennes syster filmade inifrån en bil, stod hon med sitt plakat med texten ”LÄS!” vid universitetsinfarten, mittemot vakterna.

– De sa väldigt fula saker till mig, men jag behöll lugnet, säger hon i samtal med AFP.

Hon vill inte få mer än förnamnet offentliggjort.

"En ensam människa"

– Jag ville visa vilken kraft en ensam afghansk flicka har, och att till och med en ensam människa kan stå emot förtryck.

– När mina andra systrar (universitetskamraterna) ser att en ensam flicka stått upp mot talibanerna, så kommer det att hjälpa dem att resa sig och störta talibanerna.

Hon vill bli bildkonstnär, men säger att hennes land blivit ett fängelse.

– Jag vill inte fängslas, jag har stora drömmar som jag vill förverkliga.

Talibanerna lovade mildare regim än tidigare när de tog makten i augusti i fjol. Men de har successivt krympt möjligheterna för alla kvinnor. Flickor får nu bara mycket kort skolgång, kvinnor har förbjudits utöva en mängd yrken och de får inte ens vara i parker, badhus eller gym.

Lyder inte

Därtill förbjöds i lördags alla hjälporganisationer att ha kvinnor anställda, vilket fick en rad organisationer att avsluta sin verksamhet i Afghanistan.

Regimen motiverar förbuden med att kvinnor inte lyder reglerna om att klä sig så att de är fullständigt täckta från huvud till fot.

Protester har hörts, till exempel från Islamiska samarbetsorganisationen OIC. På tisdagen reagerade FN:s människorättschef Volker Türk:

”Inget land kan utvecklas – eller ens överleva – socialt och ekonomiskt med halva befolkningen utesluten”, säger han i ett uttalande enligt AP och tillägger:

”Dessa ofattbara inskränkningar som man ålagt flickor och kvinnor kommer inte bara att öka alla afghaners lidande utan också utgöra en risk utanför Afghanistans gränser, fruktar jag”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev