Nyheter

Rättegången mot Proud Boys-ledare inledd

 Proud Boys vid en protest i Raleigh, North Carolina i november 2020.

Förra måndagen, samma dag som representanthuset i USA presenterade sin rapport om stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – och uppmanade att tidigare presidenten Donald Trump ska åtalas – inleddes rättegången mot flera ledare av den högerextrema gruppen Proud Boys. Enligt åtalet var det en medlem i Proud Boys som först bröt polisens avspärrningar kring Kapitolium den dagen. Gruppen som bildades 2016 har länge stått för högerextremt våld i USA och har nära kopplingar till flera personer i kretsen kring Donald Trump.

USA | Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio och fyra andra ur gruppens ledarskikt åtalas för bland annat uppviglingsbrott och för att ha försökt att förhindra det formella godkännandet av Joe Bidens valseger i presidentvalet 2020 genom stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Måndagen den 19 december inleddes rättegången med val av jury. Försvaret för Enrique Tarrio, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl och Dominic Pezzola hade försökt att skjuta upp förhandlingarna med hänvisning till att representanthusets 6 januari-kommitté skulle presentera resultaten från sin utredning samma dag och att det skapade ett ”lättantändligt klimat”. Men domare Timothy Kelly avslog försvarets begäran.

Rättegången inleds bara en månad efter domen mot flera ur den högerextrema milisen Oath Keepers ledarskikt – i november dömdes Stewart Rhodes och Kelly Meggs för uppvigling efter att ha iscensatt planer på att göra allt i sin makt för att Donald Trump skulle sitta kvar på presidentposten trots valförlusten 2020. Proud Boys kom, till skillnad från Oath Keepers som var klädda sina reguljära uniformsliknande kläder, inte i sina vanliga svart-gula Fred Perry-liknande tröjor. ”Vi ska inte vara klädda i våra traditionella [färger] svart och gult. Vi ska vara inkognito och sprida oss över city i DC i mindre lag”, skrev Enrique Tarrio på det sociala mediet Parler en vecka innan stormningen.

Rhodes och Tarrio möttes i ett parkeringsgarage

Enrique Tarrio var inte själv på plats under stormningen, han hade gripits av polis två dagar före, för att i december 2020, ha bränt en Black Lives Matter-flagga som hade stulits utanför en kyrka. Efter att han släpptes på fri fot förbjöds han från att vistas Washington DC. Enligt åtalet ska Tarrio, trots att han inte fysiskt var på plats, ha ”lett planerna i förväg och ha varit i fortsatt kontakt med andra Proud Boys-medlemmar” under stormningen och ha styrt dessa från Baltimore i Maryland. Under dagen ska han bland annat ha skrivit: ”Gå inte därifrån för i he***te” och senare ”Var så säkra…vi gjorde det här…”, skriver CNN.

Åtalet pekar bland annat också på hans meddelande på Parler om att medlemmarna skulle vara inkognito som bevis för hans planering. I åtalet tas det också upp att Tarrio och ledaren för Oath Keepers, Stewart Rhodes, möttes i ett parkeringsgarage dagen innan stormningen ägde rum, innan Tarrio lämnade staden. Det är ännu oklart vilken betydelse det mötet hade för det som senare skedde – de åtalade själva har tonat ner vikten och har också hävdat att det var ett slumpartat möte medan uppgifter i åtalet gör gällande att en person ska ha hänvisat till Kapitolium under mötet. 

Uppmanades bryta polisavspärrningen av ledare

På morgonen innan stormningen ska ett hundratal Proud Boys-medlemmar har samlats vid Washington-monumentet. De nådde Kapitolium ungefär en kvart innan den formella räkningen av elektorsrösterna skulle inledas. Enligt åtalet var det Proud Boys-medlemmen Ryan Samsel som först bröt igenom polisens avspärrningar. Detta ska ha skett strax efter att han hade pratat med Proud Boys-ledaren Joseph Biggs. Enligt Samsel ska Biggs under samtalet ha uppmanat honom att bryta igenom polisens barrikader – när han tvekade ifrågasatte Biggs hans manlighet och upprepade uppmaningen, rapporterar The New York Times. 

6 januari-kommittén släppte på onsdagen dokument från utredningen kring Donald Trumps ansvar för vad som ses som ett långvarigt försök att stoppa maktöverlämnandet. I den utredningen har både Tarrio och Rhodes förhörts och det framgår att de båda högerextrema grupperna, trots åtminstone delvis överlappande mål och ett gemensamt stöd för Donald Trump, hade svårt för varandra. Fientligheten dem emellan kan, enligt Tarrio, spåras till en av många högerextrema demonstrationerna i staden Portland i Oregon 2019. Proud Boys-medlemmar hade tagit sig till staden – som länge hade varit utsatt för högerextremt våld – för att konfrontera antifascister. Oath Keepers skulle ha stått för transport därifrån men uteblev enligt Tarrio så att hans medlemmar istället fick förlita sig på Uber. 

Misogyn och homofob mansklubb

Proud Boys kategoriseras som en hatgrupp av Southern Poverty Law Center. Dess medlemmar ger ofta uttryck för vit nationalism och islamofobi men brukar officiellt hävda att man inte är rasister. Gruppen bildades av Gavin McInnes 2016 som i sin podd the Gavin McInnes Show ofta hyllade våld och sentimentalitet över ”den gamla goda tiden…då män öppet kunde anamma våld och misogyni och nationalism” utan att behöva oroa sig för kritik, skriver journalisten Andy Campbell i boken We are Proud Boys: How a Right-Wing Street Gang Ushered in a New Era of American Extremism.

Det första en aspirerande medlem av Proud Boys måste göra är att uttala dess ”trosbekännelse”: ”Jag är en västerländsk chauvinist och jag vägrar att be om ursäkt för att ha skapat den moderna världen”. För att stiga i rankingen ska andra Proud Boys-medlemmar puckla på denne tills den kan nämna fem flingsorter. Proud Boys brukade träffas på barer, bli fulla och slåss – gärna med personer de identifierade som vänster, hbtq-personer eller svarta personer och allra helst när deras måltavlor var i numerärt underläge. Snabbt kom de också att försvara Donald Trump och andra inom det republikanska partiets ytterkant eller deras allierade. 

Gavin McInnes avgick offentligt från Proud Boys 2018 efter att uppgifter gjorde gällande att FBI hade klassificerat Proud Boys som en extremistgrupp med kopplingar till vit nationalism, vilket fick McInnes att oroa sig för åtal. FBI nekade senare till klassificeringen. När Enrique Tarrio senare tog över som ledare förde han dem ännu närmare politiken och det republikanska partiet, bland annat genom hans koppling till Roger Stone, Trumps nära allierade, strateg och rådgivare som en gång i tiden jobbade för Richard Nixon. 

Andy Campbell skriver i boken We are Proud Boys att gruppen gärna marknadsför sig själva som en mansklubb som motvilligt tar på sig rollen som försvarare när de anser att vänstergrupper utgör en fara, men som samtidigt är tydliga med sina motiv: ”att bekämpa sina politiska motståndare, förstöra deras egendom och slösa deras resurser. Maximal inverkan, och minimalt personligt ansvar efteråt” är deras devis som länge verkade fungera. Nu riskerar flera av dem, inklusive Enrique Terrio att ändå utkrävas ansvar: Döms de för uppvigling väntar sannolikt långa fängelsestraff.

* * *
LÄS MER
Oath Keepers-ledare döms för uppvigling
Tidigare ledare för högerextrema Proud Boys åtalad för sammansvärjning
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Jorden på gränsen till fem katastrofala klimatvändpunkter

Hotat korallrev nära Key Biscayne, Florida.

Mänskligheten står inför "förödande dominoeffekter" inklusive massfördrivning och ekonomisk ruin när planeten värms upp. En rapport från forskare varnar för att vi närmar oss fem kritiska "tipping points" där effekterna kan vara oåterkalleliga.

KLIMAT | Fem viktiga naturliga trösklar riskerar redan att passeras, enligt Global Tipping Points-rapporten. Dessa händelser kan ske redan vid en uppvärmning på 1,5 grader över förindustriella temperaturer.

Trösklarna inkluderar kollapsen av stora inlandsisar på Grönland och Västantarktis, massiv permafrostupptining, död av korallrev i varmare vatten, samt kollapsen av en havsström i Nordatlanten.

Forskare varnar för att detta inte bara handlar om temperaturökningar, utan om plötsliga och förödande förändringar i naturen och samhället. Effekterna kan inkludera förlust av hela ekosystem, svårigheter att odla basgrödor, politisk instabilitet, och ekonomisk kollaps.

– Tipping points i jordsystemet utgör hot av en storleksordning som mänskligheten aldrig ställts inför, säger Tim Lenton, en av forskarna bakom rapporten.

– De kan utlösa förödande dominoeffekter, inklusive förlust av hela ekosystem och kapacitet att odla basgrödor, med samhälleliga effekter inklusive massfördrivning, politisk instabilitet och finansiell kollaps.

Rapporten varnar för att även om osäkerheten kring när dessa förändringar inträffar är stor, kan de ha oerhört omfattande konsekvenser. Förändringarna i klimatsystemen kan ske abrupt, inte i linje med gradvisa utsläppsökningar, och kan leda till långvariga och ogynnsamma konsekvenser.

Enligt rapporten är tre ytterligare trösklar nära att passeras till 2030-talet om uppvärmningen når 1,5 grader. Dessa inkluderar försvinnandet av mangrove- och sjögräsängar, samt risker för boreala skogar. Förändringarna kan skapa en kedjereaktion som påverkar ekosystem och vädermönster på global nivå.

Det är inte bara faran för att passera dessa trösklar som är oroande; det är också risken för återkopplingsslingor som kan ytterligare förvärra klimatkrisen. Till exempel kan kollapsen av Grönlands inlandsis orsaka förändringar i havsströmmar och vädermönster på global nivå.

Med en växande förståelse för dessa tipping points behöver vi en omedelbar och samordnad insats från världens ledare för att minska utsläppen och genomföra effektiva åtgärder för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna.

Samtidigt så pågår klimattoppmötet COP28 i Dubai. Trots tidigare löften verkar vi vara på väg mot en uppvärmning på 2,5 grader vid slutet av seklet, vilket visar på behovet av snabba och kraftfulla åtgärder. Ju längre vi väntar, desto svårare kommer det att bli att undvika de mest skadliga konsekvenserna för vår planet och för mänskligheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.