Nyheter

Brittisk IS-medlem dömd i USA

Minnesstund för James Foley, frilansjournalisten som dödades av IS.

En brittisk IS-medlem dömdes i torsdags i USA för deltagit i kidnappningen och dödandet av fyra amerikaner mellan 2012 och 2015, bland annat journalisten James Foley och biståndsarbetaren Kayla Mueller. Den nu dömde mannen ingick i en cell som har kallats ”the Beatles” då de tre anslutit sig till IS i Syrien från Storbritannien.

USA | Mannen som nu har dömts är El Shafee Elsheikh som åtalades för brott han begått under sin tid i IS, då han och två andra personer tog flera amerikaner som gisslan som senare dödades. Förutom James Foley och Kayla Mueller också journalisten Steven Sotloff och biståndsarbetaren Peter Kassig.

James Foley, Steven Sotloff och Peter Kassig halshöggs och morden filmades och användes i IS propaganda.

James Foleys mamma, Diane Foley, sade efter den fällande domen att hon kände stor lättnad:

– Det här är en stor dag för ansvarsutkrävande. Vi kommer aldrig att stoppa gisslantagande utan ansvarsutkrävande, säger hon till BBC.

Kayla Mueller våldtogs upprepade gånger av IS dåvarande ledare, Abu Bakr al-Baghdadi. IS hävdade att hon dödats i en jordansk flygattack men många uppgifter tyder på att hon dödades på order av al-Baghdadi då hon kände till hans identitet.

Under rättegången i Virginia har bland annat en yazidisk kvinna, Lia Mulla, som också hölls fången av IS vittnat om att hon träffade Kayla Mueller som hade tillfångatagits av IS 2013 och därefter hölls som gisslan  av den IS-cell som har kommit att kallas the Beatles på grund av deras brittiska accenter.

Lia Mulla vittnade om att Kayla Mueller en kväll fördes bort av al-Baghdadi och när hon kom tillbaka morgonen efter så var hon ”väldigt ledsen, hon var väldigt rädd, hon grät. Hon hade våldtagits och hotats om att om hon försökte fly skulle han döda henne”, rapporterar Voice of America.

El Shafee Elsheikh har erkänt att han var IS-medlem men har nekat till att ha varit en del av IS-cellen the Beatles. I höstas dömdes en annan medlem av cellen, Alexanda Kotey, och en tredje medlem dödades i en drönarattack 2015.

* * *

LÄS ÄVEN
Återblick: Folkmordet på yazidierna
Första rättegången mot IS-medlem för folkmord på yazidisk flicka
Lite känt om dödade IS-ledaren

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.