Startsida - Nyheter

Nyheter

EU-kommissionär utsatt för israeliskt spionverktyg 

Protest i Indien mot spionprogrammet Pegasus.

Flera högt uppsatta EU-politiker och tjänstemän kan ha utsatts för spioneri via sina mobiltelefoner. En av dessa uppges vara Didier Reynders, kommissionär för rättsliga frågor, rapporterar Reuters. På tisdagen lanserar EU-parlamentet en kommitté för att undersöka hur hacker- och övervakningsprogram används inom unionen.

EU | Det var i slutet av förra året som flera tjänstemän och politiker i EU-kommissionen kan ha blivit utsatta för ett spionverktyg som har tagits fram av det israeliska företaget NSO Group. En av de som pekas ut som måltavla är Didier Reynders, kommissionär för rättsliga frågor. Ytterligare fyra andra anställda inom EU-kommissionen kan också ha bivit utsatta enligt Reuters som har tagit del av dokumentation från EU.

Den 26 november 2021 skickades varningar ut till medarbetare i kommissionen om att de skulle kunna vara måltavlor för spionverktyget, detta efter att Apple larmat tusentals Iphone-användare om att de hade utsatts. Det är oklart vilka som ligger bakom angreppen eller om hackerförsöken lyckades eller ej. 

NSO Group har tagit fram mjukvaran Forced Entry som företaget använt för att hjälpa olika underrättelsetjänster att ta kontroll över mobiltelefoner för att kunna avlyssna deras användare utan att det märks. NSO Group hävdar i ett uttalande att man inte är ansvarigt för hackerattackerna mot EU och uppger för Reuters att det som skett mot Reynders och andra inte hade kunnat ske med deras verktyg. 

NSO Group har tidigare svartlistats av USA:s handelsdepartement och i november förra året stämdes företaget av Apple för hur dess spionverktyg Pegasus har använts för att övervaka Appleanvändare. Apple vill också få till stånd ett permanent förbud mot NSO Group att använda ”Apples mjukvara, tjänster, eller apparater”.

NSO Groups spionverktyg Pegasus har använts för att avlyssna flera kända människorättsaktivister som saudiarabiska Loujain AlHathloul och den mördade journalisten Jamal Khashoggis fru Hanan Elatr. Det har också tidigare använts även mot europeiska politiker – i december förra året rapporterade Associated Press att två personer kopplade till den polska oppositionen hade utsatts för hackning.

EU-parlamentet kommer att etablera en kommitté för att undersöka hur övervakningsprogram likt Pegasus och andra används inom unionen. Sophie in ’t Veld, nederländsk parlamentariker för D66 som ligger bakom initiativet till kommittén som lanseras på tisdag, kände inte till de nya uppgifterna om hackerförsöken och kallar nyheten ”dynamit”.

– Vi måste verkligen gå till botten med det här, säger hon till Reuters.

***

LÄS ÄVEN: 

Apple stämmer israeliska NSO Group för spionverktyg
Prisad västsaharisk människorättsaktivist utsatt för spionprogram
Nya avslöjanden om spionverktyget Pegasus

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.