Nyheter

EU-kommissionär utsatt för israeliskt spionverktyg 

Protest i Indien mot spionprogrammet Pegasus.

Flera högt uppsatta EU-politiker och tjänstemän kan ha utsatts för spioneri via sina mobiltelefoner. En av dessa uppges vara Didier Reynders, kommissionär för rättsliga frågor, rapporterar Reuters. På tisdagen lanserar EU-parlamentet en kommitté för att undersöka hur hacker- och övervakningsprogram används inom unionen.

EU | Det var i slutet av förra året som flera tjänstemän och politiker i EU-kommissionen kan ha blivit utsatta för ett spionverktyg som har tagits fram av det israeliska företaget NSO Group. En av de som pekas ut som måltavla är Didier Reynders, kommissionär för rättsliga frågor. Ytterligare fyra andra anställda inom EU-kommissionen kan också ha bivit utsatta enligt Reuters som har tagit del av dokumentation från EU.

Den 26 november 2021 skickades varningar ut till medarbetare i kommissionen om att de skulle kunna vara måltavlor för spionverktyget, detta efter att Apple larmat tusentals Iphone-användare om att de hade utsatts. Det är oklart vilka som ligger bakom angreppen eller om hackerförsöken lyckades eller ej. 

NSO Group har tagit fram mjukvaran Forced Entry som företaget använt för att hjälpa olika underrättelsetjänster att ta kontroll över mobiltelefoner för att kunna avlyssna deras användare utan att det märks. NSO Group hävdar i ett uttalande att man inte är ansvarigt för hackerattackerna mot EU och uppger för Reuters att det som skett mot Reynders och andra inte hade kunnat ske med deras verktyg. 

NSO Group har tidigare svartlistats av USA:s handelsdepartement och i november förra året stämdes företaget av Apple för hur dess spionverktyg Pegasus har använts för att övervaka Appleanvändare. Apple vill också få till stånd ett permanent förbud mot NSO Group att använda ”Apples mjukvara, tjänster, eller apparater”.

NSO Groups spionverktyg Pegasus har använts för att avlyssna flera kända människorättsaktivister som saudiarabiska Loujain AlHathloul och den mördade journalisten Jamal Khashoggis fru Hanan Elatr. Det har också tidigare använts även mot europeiska politiker – i december förra året rapporterade Associated Press att två personer kopplade till den polska oppositionen hade utsatts för hackning.

EU-parlamentet kommer att etablera en kommitté för att undersöka hur övervakningsprogram likt Pegasus och andra används inom unionen. Sophie in ’t Veld, nederländsk parlamentariker för D66 som ligger bakom initiativet till kommittén som lanseras på tisdag, kände inte till de nya uppgifterna om hackerförsöken och kallar nyheten ”dynamit”.

– Vi måste verkligen gå till botten med det här, säger hon till Reuters.

***

LÄS ÄVEN: 

Apple stämmer israeliska NSO Group för spionverktyg
Prisad västsaharisk människorättsaktivist utsatt för spionprogram
Nya avslöjanden om spionverktyget Pegasus

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.