Nyheter

Dom: Tyskland måste genast minska utsläpp

Michael Probst/AP/TT Släpper ut för mycket.

Tyska regeringen måste omedelbart vidta åtgärder för utsläppsminskningar, enligt kammarrätten i Berlin-Brandenburg. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Domen är ännu ett hårt slag mot förbundskansler Scholz, vars budget tidigare i november sköts i sank av författningsdomstolen.

KLIMAT | Domen gäller klimatskadliga utsläpp från trafik- och byggnadssektorn. Klagande i fallet är två miljöskyddsorganisationer som anklagar regeringskoalitionen i Berlin för brister i klimatpolitiken.

Enligt tyska klimatlagstiftningen måste näringsdepartementet, som också har ansvar för klimatpolitik, agera omedelbart med motåtgärder om utsläppsgränser för en viss sektor på årsbasis överskrids. Detta har inte skett, enligt rätten, som nu ger regeringen bakläxa.

Budgettricksande utdömt

Förbundskansler Olaf Scholz och hans brokiga allians av socialdemokrater, liberaler och gröna är hårt pressade av ett beslut i författningsdomstolen för två veckor sedan, som dömde ut försöken att använda en coronafond värd 60 miljarder euro till olika klimatprojekt som grundlagsvidriga.

Nu saknas finansiering – och budgeten hänger löst. Socialdemokrater och gröna kan tänka sig att öka skatteintäkterna, men liberala FDP håller emot och vill i stället minska de offentliga utgifterna på en rad områden. Ett tredje alternativ vore att ändra reglerna kring den grundlagsfästa så kallade skuldbromsen, som sätter ett tak för den statliga upplåningen. Det skulle kräva en kvalificerad majoritet i förbundsdagen, som i nuläget inte finns.

”Förödande” för Scholz

Inflytelserika nyhetsmagasinet Der Spiegel beskriver budgetdomen i Karlsruhe som ”förödande” och möjligen ”början till slutet” för Scholz som kansler.

Tyskland har förbundit sig att minska utsläppen av växthusgaser med 65 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivå. I fjol uppgick minskningen till omkring 40 procent.

Pontus Ahlkvist/TT

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.