Läckta dokument avslöjar Förenade Arabemiratens planer att utnyttja FN:s klimatmöte, COP28, för att främja olje- och gasavtal med flera länder. Trots krav på opartiskhet och fokus på klimatåtgärder har Förenade Arabemiratens roll som värd för mötet ifrågasatts. Anklagelserna riktas mot deras försök att bedriva affärer kring fossilbränslen samtidigt som de leder ett möte som ska hantera klimatkrisen.
KLIMAT | Enligt läckta dokument förberedde Förenade Arabemiratens COP28-team möten med över 27 utländska regeringar för att diskutera olje- och gasaffärer. Diskussioner om samarbete finns med bland annat Kina som säger att Adnoc, Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, är ”villigt att gemensamt utvärdera internationella LNG-möjligheter [flytande naturgas]” i Moçambique, Kanada och Australien. Vd för Adnoc är Sultan Al Jaber, samma person som dessutom leder hela COP28.
Förenade Arabemiraten förnekar inte att förberedelser för affärssamtal förekommit inför COP28, men betonar att deras fokus legat på ”meningsfulla klimatåtgärder”. Experters kritik som har riktats mot landets agerande betonar dock att sådana sidointressen under klimatmöten strider mot FN:s klimatkonventionens krav på opartiskhet från COP-arrangörer och deras team.
Avslöjandet, som BBC och Center for Climate Reporting gjort, visar på motsättningen i att som värd för en FN-process som strävar efter att minska globala utsläpp, samtidigt som man försöker främja affärer som potentiellt kan öka utsläppen. Detta uppfattas som ett allvarligt brott mot vad som förväntas av ett värdland vid ett internationellt klimatmöte.
Professor Michael Jacobs, expert på FN:s klimatpolitik vid Sheffield University, beskriver situationen som ”hänförande hycklande” och betonar dess allvarliga konsekvenser för de globala ansträngningarna att minska utsläppen och hantera klimatkrisen.
– Jag tror faktiskt att det är värre än så, eftersom Förenade Arabemiraten för närvarande leder en FN-process som syftar till att minska de globala utsläppen. Och på samma möten uppenbarligen försöker göra sidoaffärer som kommer att öka de globala utsläppen.