Nyheter

Uganda: Riskerar dödsstraff för ”försvårad homosexualitet”

En 20-årig man har blivit den första ugandier att åtalas för "försvårad homosexualitet" efter att en ny anti-HBTQ-lagstiftning antogs tidigare i år.

I Uganda står två män inför anklagelser om ” försvårad homosexualitet” – ett brott som är straffbart med döden enligt landets nyligen antagna antigaylag.

UGANDA | En 20-årig man har blivit den första ugandier att åtalas för ”försvårad homosexualitet” efter att en ny anti-HBTQ-lagstiftning antogs tidigare i år. Homosexualitet kan leda till livstids fängelse och till och med till dödsstraff.

Den tilltalade åtalades den 18 augusti för ”grov homosexualitet” efter att han ”utövat olagligt sexuellt umgänge” med en 41-årig man. Hans advokat Justine Balya sade att fyra andra personer har åtalats enligt lagen sedan dess antagande men att hennes klient var den första som åtalades för grov homosexualitet, rapporterar Aljazeera.

En grupp FN-experter beskrev lagen som ”en grov kränkning av mänskliga rättigheter” och tidigare denna månad meddelade Världsbanken att den ställer in nya lån till Uganda på grund av lagen. Amnesty International kallar lagen ”drakonisk och alltför bred”:

– Det är djupt oroande att de ugandiska myndigheterna lagför människor baserat på deras verkliga eller upplevda sexuella läggning eller könsidentitet. Diskriminering och förföljelse av lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella i landet måste stoppas, säger Tigere Chagutah, Amnesty Internationals regionala chef för Öst- och Sydafrika.
Homosexualitet är kriminaliserat i mer än 30 av Afrikas 54 länder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.