Nyheter

Visumstopp till EU för våld mot kvinnor

Överst på listan hamnar över EU-sanktioner finns de afghanska talibanernas utbildningsminister Neda Mohammad Nadim.

Afghanska talibaner, ryska polischefer och ett ökänt fängelse i Iran blir de första att drabbas av nyinstiftade EU-sanktioner. Orsaken: deras agerande mot kvinnor.

EU | I lagom tid till Internationella kvinnodagen den 8 mars placeras nio personer och tre myndighetsinstitutioner på EU:s sanktionslista på grund av våld mot kvinnor. Deras eventuella tillgångar i EU ska frysas och de ska dessutom inte ges några visum.

”Det växande globala förtrycket mot kvinnor och flickor och attacker mot deras mänskliga rättigheter är alarmerande. För att stärka ansvarsutkrävandet har EU just antagit ett sanktionspaket mot förövare av sexuellt och könsbaserat våld”, heter det i ett uttalande från EU-kommissionen.

Neda Mohammad Nadim straffas för studieförbud

Överst på listan hamnar Neda Mohammad Nadim – de afghanska talibanernas utbildningsminister, som straffas av EU för sitt sätt att stoppa afghanska kvinnor från landets universitet och annan högre utbildning.

Här hamnar också den ryske polisöverstelöjtnanten Aleksandr Fedorinov – chef för en polisstation i Moskva, som godkänt godtyckliga gripanden och tortyr av kvinnor som demonstrerat mot det pågående ryska kriget i Ukraina.

På listan placeras totalt två afghaner, fyra ryssar, två sydsudaneser och en från Myanmar (Burma). De myndighetsinstitutioner som sätts upp är det ökända Qarchak-fängelset i Iran, Syriens republikanska garde samt den organisation som ansvarar för förvars- och förhörsanläggningar i Myanmar (Burma).

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.