Nyheter

Palestinska organisationer vill att ICC utreder ”folkmord”

 Tre palestinska organisationer, Al Mezan, Al Haq och the Palestinian Centre for Human Rights lämnade på onsdagen in en stämningsansökan till Internationella brottmålsdomstolen med uppmaningen att domstolen ska utreda om Israel begår folkmord i Gaza.

Tre palestinska organisationer lämnade på onsdagen in en stämningsansökan till Internationella brottmålsdomstolen i Haag med uppmaning att domstolen ska utreda om Israel begår folkmord i Gaza. De kräver också att ICC utfärdar arresteringsorder av den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

ISRAEL–PALESTINA | De tre palestinska rättsorganisationerna Al Haq, Al Mezan och the Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) står bakom stämningsansökan. Organisationerna representeras av den franske advokaten Emmanuel Daoud som på onsdagen lämnade in stämningen till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) med uppmaning att domstolen ska utreda Israel för folkmord i Gaza.

Emmanuel Daoud som tidigare har stämt ryska ledare i ICC för krigsbrott i Ukraina, bland annat för bortförandet av ukrainska barn till Ryssland.

– Det finns inte plats för dubbelmoral i internationell rättvisa, säger han i ett uttalande på torsdagen och fortsätter:

– Oavsett om krigsbrott begås i Ukraina eller i Palestina ska förövarna ställas till svars.

Utredning inleddes redan 2021 av ICC

ICC inledde en utredning våren 2021 av krigsbrott begångna sedan 2014 på de ockuperade palestinska områdena, det vill säga Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. Palestina har undertecknat Romstadgan vilket ger ICC jurisdiktion på dessa områden, däremot har Israel inte gjort det.

I den nya stämningsansökan uppmanas ICC att lägga till fler brottsrubriceringar till den redan pågående utredningen. Stämningsansökan uppmanar ICC:s åklagare Karim Khan att ta i beaktande inkluderingen av brott mot mänskligheten – ”apartheid, och brottet folkmord i den pågående utredningen av läget i staten Palestina.”

Dessutom uppmanas ICC:s åklagare att också utfärda arresteringsordrar för flera israeliska ledare: premiärminister Benjamin Netanyahu, president Isaac Herzog, försvarsministern Yoav Gallant med flera.

Över 10 000 Gazabor har dödats

Över 10 000 människor har dödats i Gaza under den senaste månaden, varav framför allt kvinnor och barn. Detta pekar på vikten av omedelbara åtgärder menar Emmanuel Daoud, som också är advokat vid ICC:

– Vi bönfaller ICC att erkänna sina moraliska och rättsliga förpliktelser och agera beslutsamt på vår kommunikation, säger Emmanuel Daoud.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.