Tre miljöaktivister demonstrerade i Kambodjas huvudstad Phnom Penh på fredagen – barfota och med kedjor i regnet – för att de inte får lov att besöka Sverige.
KAMBODJA | – Snälla, låt oss resa till Sverige, vi behöver ta emot vårt pris, sade Phuon Keoraksmey, och vädjade till andra kambodjaner att stötta dem.
Thon Ratha, Phuon Keoraksmey och Long Khunthea är medlemmar av organisationen Mother Nature Cambodia, som är en av mottagarna av årets Right Livelihood-pris, som delas ut av den Sverigebaserade stiftelsen med samma namn.
I hemlandet har de dömts till omkring ett och ett halvt år långa fängelsestraff för att ha organiserat en fredlig demonstration mot att en sjö i Phnom Penh skulle torrläggas för att ge plats åt bostadsbyggen. Efter att ha släppts från fängelse har de belagts med strikta reseförbud.
När de ansökte om ett undantag för ett Stockholmsbesök avslogs ansökan av en domare som ansåg att en sådan resa inte var nödvändig.
I motiveringen till priset hyllade Right Livelihood den kambodjanska organisationens arbete ”på frontlinjerna”, trots att de ställs inför ett allt större motstånd från de kambodjanska myndigheterna, bland annat då många medlemmar ställs inför rätta.
”Deras arbete tjänar som en kraftfull påminnelse om kopplingen mellan demokrati, mänskliga rättigheter och miljöaktivism”, enligt Right Livelihood.
Fakta: Right Livelihood-priset
Priset instiftades 1980 av den svensk-tyske tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexküll, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.
Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.
Sedan 1980 har 194 personer eller organisationer från 76 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.
Årets Right Livelihood-pris delas av Phyllis Omido från Kenya som kämpar för att säkra människors land- och miljörättigheter, organisationen SOS Méditerranée som gör sök- och räddningsinsatser på Medelhavet, den ghananska läkaren Eunice Brookman-Amissah som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter, samt Mother Nature Cambodia för dess miljöaktivism.
Källa: Right Livelihood