Nyheter

Förbjuds besöka Sverige – protesterar i kedjor

Mikaela Landeström/TTDen kambodjanska miljöorganisationen Mother Nature Cambodia delar på årets Right Livelihood-pris, vilket tillkännagavs på en presskonferens i Stockholm den 28 september.

Tre miljöaktivister demonstrerade i Kambodjas huvudstad Phnom Penh på fredagen – barfota och med kedjor i regnet – för att de inte får lov att besöka Sverige.

KAMBODJA | – Snälla, låt oss resa till Sverige, vi behöver ta emot vårt pris, sade Phuon Keoraksmey, och vädjade till andra kambodjaner att stötta dem.

Thon Ratha, Phuon Keoraksmey och Long Khunthea är medlemmar av organisationen Mother Nature Cambodia, som är en av mottagarna av årets Right Livelihood-pris, som delas ut av den Sverigebaserade stiftelsen med samma namn.

I hemlandet har de dömts till omkring ett och ett halvt år långa fängelsestraff för att ha organiserat en fredlig demonstration mot att en sjö i Phnom Penh skulle torrläggas för att ge plats åt bostadsbyggen. Efter att ha släppts från fängelse har de belagts med strikta reseförbud.

När de ansökte om ett undantag för ett Stockholmsbesök avslogs ansökan av en domare som ansåg att en sådan resa inte var nödvändig.

I motiveringen till priset hyllade Right Livelihood den kambodjanska organisationens arbete ”på frontlinjerna”, trots att de ställs inför ett allt större motstånd från de kambodjanska myndigheterna, bland annat då många medlemmar ställs inför rätta.

”Deras arbete tjänar som en kraftfull påminnelse om kopplingen mellan demokrati, mänskliga rättigheter och miljöaktivism”, enligt Right Livelihood.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av den svensk-tyske tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexküll, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 194 personer eller organisationer från 76 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.

Årets Right Livelihood-pris delas av Phyllis Omido från Kenya som kämpar för att säkra människors land- och miljörättigheter, organisationen SOS Méditerranée som gör sök- och räddningsinsatser på Medelhavet, den ghananska läkaren Eunice Brookman-Amissah som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter, samt Mother Nature Cambodia för dess miljöaktivism.

Källa: Right Livelihood

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.