Nyheter

Så ska angrepp på Sverige stoppas

Beredskapskontroll strax norr om Kalix i augusti 2022.

Försvaret ska öva på att stoppa ett stort väpnat angrepp på Sverige.
Militärövningen blir den största på över 30 år och kommer att märkas i en stor del av landet.

SVERIGE | Den 24 april kommer kriget till Sverige. I alla fall enligt scenariot för övningen Aurora 23.

Angreppet mot södra Sverige har föregåtts av sabotage, cyberattacker och påverkansoperationer. På sina håll har dricksvattnet blivit otjänligt, det har blivit svårt att få ut kontanter och elförsörjningen är svajig.

– Det gör att vi inser att något är på gång, säger övningsledaren, brigadgeneral Stefan Andersson.

Runt 26 000 personer deltar i Aurora 23, som därmed blir den största militärövningen sedan Sydfront 89.

Ett antal krigsplacerade som gjort värnplikt eller är tidvis tjänstgörande soldater har inför Aurora fått inkallelseorder för krigsförbandsövning.
När mobiliseringsmeddelandet går ut via Sveriges radios P4-kanaler den 24 april, ska de åka till sina förband för att hämta utrustning och sättas in mot den fiktiva fienden.

14 länder deltar

Sveriges förmåga att ta emot utländsk militär hjälp är ett av de viktigaste övningsmomenten.

– Det är ett sätt att identifiera om vi har de resurser och förutsättningar som krävs för att ta emot stöd från tredje part, säger Andersson.

Förutom svenskar deltar soldater från 13 länder.

Från Norge ska cirka 700 amerikanska marinkårssoldater med utrustning transporteras via Jämtland och Härjedalen. Med hjälp av Trafikverket ska två färjeförbindelser byggas över Ljusnan. Tung materiel ska transporteras även via järnväg.

I Oskarshamn ska hundra brittiska soldater säkra hamn och flygplats så att Sverige kan ta emot en motoriserad skyttebataljon på tusen soldater från Finland.

Syns och hörs

Aurora 23 kommer att märkas på många håll i Sverige. I Norrbotten ska svenskt och norskt hemvärn öva. Stridsflyg och annat militärflyg ska lyfta från olika flygbaser runt om i landet. Förutom Jas 39 Gripen, även till exempel brittiska Typhoon och finländska F18.

Stridsbåtar och korvetter ska öva längs kusterna i södra Sverige. USA deltar med en jagare.

Men det är främst i Skåne, Småland och på Gotland som Aurora kommer att synas och höras.

– Det blir ganska omfattande trafikrörelser på allmänna vägar, där vi kommer att behöva genomföra trafikreglering, säger Andersson.

– Så det är klart att det kommer att leda till trafikstörningar.

Stridsövningarna sker främst på övningsfält i Småland och Skåne. Över Rinkabyfältet i Skåne kommer 120 polska fallskärmsjägare att hoppa för att skydda en fientlig landstigning.

En del stridsövningar sker även på civil mark och skjutning med lös ammunition förekommer.

"En ny start"

Särskilt viktigt är att öva Försvarsmaktens förmåga till motanfall med flera brigader, samordnade av en divisionsledning. Det ses som nödvändigt för att kunna slå tillbaka en kvalificerad motståndare.

En armébrigad består av cirka 5 000 personer. Riksdagen har beslutat att Sverige ska kunna sätta upp fyra brigader i krig. Än så länge finns dock bara två brigader tillgängliga.

– Under den här övningen kommer vi att leda tre brigader, en som är i huvudsak helt komplett, sedan har vi två spelade, säger Andersson.

Att leda flera brigader samtidigt har inte övats på länge, men sedan något år har Försvarsmakten åter en divisionsstab.

TT: Hur säker är du på Sveriges divisionsledningsförmåga?

– Jag känner mig ganska trygg där, säger Andersson.

– Många av oss som var med när divisionsstaben lades ned finns kvar, så kompetensen har inte försvunnit. Men det är lite grann en ny start.

Fakta: Hit kommer kriget

Aurora 23 pågår 17 april – 11 maj

Flygbaser: Uppsala, Skavsta, Linköping, Norrköping, Såtenäs, Råda, Trollhättan, Hagshult och Ronneby.

Övningar med amfibieförband, stridsbåtar och korvetter vid östkusten från Stockholm söderut.

Norrbotten: Svenskt och norskt hemvärn övar

Jämtland: Amerikanska militärtransport från Norge.

Västernorrland: Hemvärnsförband övar.

Nyköping: Militära transporter och övning med lös ammunition. 28 april – 9 maj

Stockholm: Luftvärnssystem Patriot ombaseras till huvudstaden. 27-30 april.

Linköping, Malmen flygbas: Militära transporter, utökade flygningar och övning med lös ammunition. 26 april-10 maj

Norrköpings flygplats/Bråvalla: Militära transporter, övningar med lös ammunition, utökad flygverksamhet. 26 april-10 maj

Lysekil: Örlogsfartyg, stridsbåtar och helikoptrar övar. 27 april-10 maj

Göteborg: Örlogsfartyg, stridsbåtar och helikoptrar övar. 27 april-10 maj

Kalmar flygplats: Helikoptertrafik. Ombasering av luftvärnsförband. 30 april-5 maj

Oskarshamn: Brittiskt förband ska säkra hamnen. Transporter av tunga stridsfordon till och från Eksjö. 30 april-2 maj

Eksjö: Många grupperande förband. Transporter av tunga stridsfordon. Lågt flygande helikoptrar.

Jönköpings flygplats: Brandsläckning, minröjning omhändertagande av skadade. 25-26 april

Skillingaryd: Strider på skjutfält. Stora trupprörelser med tunga stridsfordon. 30 april-11 maj

Kosta: Strider med tunga stridsfordon på skjutfältet. 1-7 maj

Gotland: Övningar med lös ammunition, polska och brittiska amfibieförband deltar. Utökad flygverksamhet. 28 april-10 maj

Ystad: Övningar både på skjutfält och i tätort. Skottlossning med lös ammunition. 26 april-10 maj

Hässleholm: Militära transporter till och från övningsområden. 3-11 maj

Kristianstad: Stridsövningar på övningsfält. Fallskärmshoppning över Rinkaby.Transporter av tunga stridsfordon. Flygverksamhet. 24 april-11 maj

Simrishamn: Skarpskjutning med Archerartilleri, stridsvagn 122, stridsfordon 90, granatkastare och stridsflyg Jas Gripen på Ravlunda skjutfält. 24 april-11 maj

Lund, Sjöbo: Strider med tunga stridsfordon på övningsfält. Förband grupperar på civil mark. Tunga transporter på civila vägar. 24 april-11 maj

Källa: Försvarsmakten

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.