Slovakien i Europas nordöstra hörn är ett av EU:s fattigare länder. Här är de sociala skyddsnäten svagare än i många länder i Västeuropa och de stigande levnadspriserna gör att kön till soppkök ringlar sig lång, skriver Balkan Insight.
SLOVAKIEN | Människor med låga inkomster och pensionärer hör till de som inte längre klarar av att försörja sig när matpriserna har skenat iväg i Slovakien. I huvudstaden Bratislava har organisationen Vagus märkt att nya grupper söker sig till dem. Innan levnadskostnaderna skenade iväg vände sig deras verksamhet främst till hemlösa men nu återfinns både låginkomsttagare och pensionärer i brödkön.
– Många hemlösa människor exkluderas eller glöms bort i regeringens politik: vi saknar data över hur stort det här antalet är och de som fattar besluten glömmer regelbundet bort dem, säger Vagus chef Alexandra Karova till Balkan Insight.
Milan Krajnak, minister för sociala frågor och familj, har föreslagit att pengar skall skjutas till för att hjälpa omkring 50 000 personer i landet som inte har kunnat klara sitt uppehälle. Även om stödet välkomnas av många – är Alexandra Karova och hennes kollegor på Vagus oroliga för att det inte kommer att nå de allra mest sårbara, som människor som redan är hemlösa.
De ser flera likheter med covidpandemin då nedstängningen av samhället drabbade de utan bostad mycket hårt. Flera personer fick istället böter för att de vistades på Bratisalavas gator även om de – enligt officiella uppgifter– var hemmahörande i andra kommuner och därmed skulle befinna sig i dessa under coronarestriktionerna.
I Slovakien har priserna på många basvaror stigit mer än i andra EU-länder. Enligt statistik från EU-kommissionen hade priset på ägg i januari i år stigit med 30 procent jämfört med samma månad föregående år. I Slovakien hade dock priset gått upp hela 79 procent på just ägg.
Euractiv skriver att inflationen på matvaror har varit 29 procent i landet, från februari 2022 till samma månad 2023. Jordbruksminister Samuel Vlčan tillkännagav i slutet av mars att priset på 400 produkter som säljs i åtta stora matbutiker runt om i landet skall sänkas under tre månader. Därefter återstår det att se om priserna kommer vara kvar på den här nya, lägre nivån eller om de kommer att återgå till nivån de låg på innan sänkningen.
Martin Krajčovič, chef för den Slovakiska handelskammaren, sade till Euractiv att hoppet är att detta skall gynna både konsumenter och slovakiska matproducenter.