Prenumerera

Logga in

Nyheter

USA höjer insatserna för Taiwan – Kina biter ifrån

Den republikanske ordföranden för USA:s utrikespolitiska kommitté Michael McCaul skålar med Taiwans president Tsai Ing-wen under ett besök i Taipei, Taiwan, lördagen den 8 april 2023.

Hur länge till kommer tonläget och de militära insatserna att fortsätta öka i och kring Taiwan utan reella konsekvenser? Kinas anspråk på Taiwan drar samtidigt med såväl regionala makter som exporterar konflikten till andra hörn av världen.

TAIWAN | Michael McCaul, republikansk ordförande för USA:s utrikespolitiska kommitté, har lett en tvåpartidelegation som besökt Taiwan och samtalat med önationens president Tsai Ing-Wen.

Resan bar tydliga geopolitiska signaler som ingen part hymlade med:

– Att vara här sänder en signal till det kinesiska kommunistpartiet att USA stöder Taiwan och att vi kommer att tuffa till Taiwan och vi vill att [Kina] tänker till två gånger innan de invaderar Taiwan, sade Michael McCaul till ett medföljande pressuppbåd, rapporterar NBC News.

Taiwan ska bland annat ”tuffas till” av USA medelst nya vapenavtal, vilka fanns på agendan när Tsai Ing-Wen stannade till i USA på vägen hem från en diplomatisk charmoffensiv i Centralamerika, i Belize och Guatemala.

Förlorade diplomatiska garanter
Taiwan har mist flera diplomatiska allierade på sistone till följd av Pekings framflyttade positioner i Latinamerika, vilket sett bland annat Honduras och Nicaragua – och på sikt möjligen även Paraguay – bryta med regeringen i Taipei till förmån för erkännandet av ”ett enda Kina”.

För Taiwans räkning finns förvisso USA kvar som garant för statens överlevnad, men insatserna höjs av samtliga parter till förmån för regelrätta fredssamtal, vilka försvårats avsevärt av Kinas militära armhävnwingar i Sydkinesiska sjön, nära Taiwans territoriella vattenzon.

För att ytterligare försvåra de geopolitiska knutarna i frågan om Taiwans relation med Kina har USA dessutom återvunnit sitt brofäste i Filippinerna, under vars ex-president Rodrigo Duterte regeringen i Manilla bröt med en hundraårig tradition att vara nära allierad med Washington.

USA återinstallerar sig militärt i Filippinerna
Men nu – med Ferdinand Marcos Jr som president (och son till den USA-stödde diktatorn Ferdinand Marcos, ansedd vara den mest korrupte despoten världen upplevt) – har Kina sett en regional allierad rinna dem ur händerna, samtidigt som USA återfått militär tillgång till militärbaser nära Taiwan, varav många anlades av den amerikanska armén redan under andra världskriget.

En militär manöver och nyetablering som USA måhända ser som geopolitisk naturlig, sett till landets historiska närvaro i regionen, men som i Kinas ögon anses vara ett intrång på kinesisk bakgård.

– Kina kommer att vidta resoluta åtgärder för att skydda sin suveränitet och territoriella integritet, kommenterar Mao Ning, kinesisk regeringstalesperson, rapporterar NBC News.

LÄS MER:
Honduras bryter med Taiwan – ”Finns bara ett Kina”
Nato vill expandera i Asien och Oceanien – Kina kritiskt
Krisens Sri Lanka – Kinas nästa militära bakgård?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.