Nyheter

Honduras bryter med Taiwan – ”Finns bara ett Kina”

Honduras utrikesminister Eduardo Enrique Reina Garcia och Kinas utrikesminister Qin Gang skålar efter upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan de två länderna, vid en ceremoni i Diaoyutai State Guesthouse i Peking söndagen den 26 mars 2023.

HONDURAS/TAIWAN | Taiwan fortsätter att tappa internationellt stöd – senast i raden är Honduras som bryter med regeringen i Taipei för att säkra goda relationer med regimen i Peking.

– Republiken Honduras regering erkänner endast existensen av ett Kina i världen och Folkrepubliken Kinas regering är den enda legitima som representerar hela Kina, säger regeringen i ett uttalande.

Honduras bortfall från Taiwans lista över diplomatiska allierade är det nionde i raden – och bara i Latinamerika har de senaste fem åren sett Nicaragua, Dominikanska republiken, El Salvador och Panama byta fot för svuren trohet till Kina.

För Honduras räkning innebär närmandet till Kina ekonomisk vinning på kort sikt i form av kinesiska satsningar i det centralamerikanska landet.

Men på längre sikt innebär de klippta banden med Taiwan med största sannolikhet också att USA sållar Honduras till länder som Kuba, Venezuela och Nicaragua, vilka via Kina försökt att minska sitt beroende av amerikanska investeringar, rapporterar Financial Times.

LÄS MER:
Pelosi i Taiwan: Världen måste välja
Taiwan: Vi kommer inte acceptera att bli en del av Kina
Krisens Sri Lanka – Kinas nästa militära bakgård?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.