Nyheter

ANC utmanas – opposition går samman

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och hans ANC står inför betydande utmaningar.

Sydafrikas regeringsparti ANC, frihetskämpen Nelson Mandelas stora stolthet, ställs inför nya svåra utmaningar.
Det största oppositionspartiet meddelar att det går samman med sex mindre partier för att utmana ANC:s mångåriga dominans.

SYDAFRIKA | Anrika ANC, som länge dominerat sydafrikansk politik och suttit vid makten i nästan tre decennier, utmanas av sju oppositionspartier som bildar en allians inför valet nästa år. Valet gäller parlamentets underhus, där det största partiet i regel väljer vem som utses till president.

Ledarna för de sju partierna ska träffas i mitten av augusti i Johannesburg för att utarbeta en strategi om ”en gemensam vision för en ny regering”.

Strategin syftar till att slå socialdemokratiska ANC ur brädet. Det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen går i täten för samarbetet. Landets tredje största parti, vänsterradikala EFF, ingår dock inte i alliansen.

ANC:s rykte har naggats i kanten efter år av skandaler. Bilden av partiet är fläckad av korruption, svågerpolitik och svag ekonomi, som resulterat i sviktande väljarstöd. I lokalvalet 2021 led partiet rekordförluster då det för första gången i demokratisk tid fick mindre än hälften av rösterna.

Fakta: Problemtyngt ANC

Afrikanska nationalkongressen (ANC) är Afrikas äldsta befrielserörelse. Anti-apartheidkämpen, fredspristagaren och politikern Nelson Mandela var en av dess mest tongivande medlemmar och ledare.

När Nelson Mandela efter 27 år i fängelse släpptes fri 1990 började en ny era för rörelsen. ANC har varit Sydafrikas styrande parti sedan 1994.

Snart tre decennier senare är besvikelsen enorm över det Sydafrika som inte blev. Landet är fortfarande bland de mest ojämlika i världen, arbetslösheten ligger på runt 30 procent och kriminaliteten är hög.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.