Nyheter

Grekisk kustbevakning anklagas för tragedin på Medelhavet

Ett grekiskt kustbevakningsfartyg ligger vid kaj i hamnen i Kalamata, Grekland, den 15 juni 2023.

Försök från den grekiska kustbevakningen att bogsera fisketrålaren Adriana med hundratals migranter kan ha fått fartyget att sjunka. Trålaren som fraktade migranter från Libyen till Italien sjönk utanför Greklands kust den 14 juni. Det fanns uppemot 750 människor på fartyget, varav endast 104 överlevde.

MIGRATION | I en granskning av bland annat The Guardian och det grekiska utredningsorganet Solomon har journalister och forskare genomfört mer än 20 intervjuer med överlevande, och granskat rättsdokument och kustbevakningskällor för att skapa en bild av skeendet som ledde fram till förlisningen. I granskningen säger flera överlevande att försök från den grekiska kustbevakningen att bogsera fartyget orsakade förlisningen.

Kustbevakningen förnekar med bestämdhet att man försökt bogsera trålaren.

Natten då trålaren kantrade, 47 nautiska mil utanför Pylos, i sydvästra Grekland, rekonstruerades med hjälp av en interaktiv 3D-modell av båten skapad av Forensis, en Berlin-baserad forskningsbyrå grundad av Forensic Architecture, som utreder brott mot mänskliga rättigheter.

Fartygets sista rörelser motsäger kustbevakningen

Forensis kartlade de sista timmarna före förlisningen, med hjälp av data från kustbevakningens logg och vittnesmål från kustbevakningsfartygets kapten, samt flygvägar, sjötrafikdata, satellitbilder och information från videor tagna av närliggande kommersiella fartyg och andra källor. Fartygets sista rörelser motsäger kustbevakningen och avslöjar inkonsekvenser inom den officiella redogörelsen för händelser, inklusive trålarens riktning och hastighet.

Avgörande var att undersökningen visade att den överfulla trålaren började röra sig västerut när den mötte det enda grekiska kustbevakningsfartyget som skickades till platsen. Enligt flera överlevande vittnesmål som givits till The Guardian och grekiska åklagare, hade kustbevakningen sagt till migranterna att den skulle leda dem till Italien – vilket krockar med den officiella versionen att trålaren började röra sig västerut av egen vilja.

Undersökningen visade också att trålaren hade svängt söderut och var nästan stillastående i minst en timme tills, enligt överlevande, ett andra och dödligt bogseringsförsök ägde rum.

En överlevande säger att han hörde folk skrika om ett rep som fästs av den ”grekiska armén” och beskriver att de bogserades i 10 minuter strax innan trålaren sjönk.

– Jag känner att de har försökt trycka upp oss ur grekiskt vatten så att deras ansvar upphör.

” De ville att den skulle sjunka ”

Nio egyptier på trålaren har gripits anklagade om bland annat ofrivilligt dråp, orsakande av skeppsbrott och människosmuggling. De förnekar alla brott.

Ahmed Farouq, som bor i Gujranwala, Pakistan, förlorade sin son i förlisningen. På tal om den påstådda bogseringen, säger han:

– De ville att den skulle sjunka. Varför räddade de inte folket först? Om de inte vill ha illegala migranter, låt dem deportera oss, men låt oss inte drunkna, säger Farouq.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.