Nyheter

Klimatsamtal mellan världens största förorenare

USA:s finansminister Janet Yellen skakar hand med Kinas vice premiärminister He Lifeng under deras möte i Peking, lördagen den 8 juli 2023.

USA:s finansminister uppmanar Kina att samarbeta med globala klimatinstitutioner för att möta klimatkrisen.

KLIMAT | I ett rundabord-samtal med kinesiska och internationella klimatexperter i Peking under lördagen sade USA:s finansminister Janet Yellen att världens två största ekonomier måste samarbeta för att ta itu med den globala uppvärmningen, och hon tillade att tidigare samarbete, som Parisavtalet 2015, hade gjort globala genombrott möjliga, rapporterar The Guardian.

– Som världens två största utsläppare av växthusgaser och de största investerarna i förnybar energi, har vi både ett gemensamt ansvar – och förmågan – att visa vägen, sade Yellen och tillade att klimatförändringarna var ”överst på listan över globala utmaningar”.

Hon bad också om kinesiskt stöd till globala klimatinstitutioner som Green Climate Fund och Climate Investment Funds för att hantera det ”existentiella hotet” från global uppvärmning.

Klimatsamtalen mellan de två länderna avbröts förra året efter att den tidigare talmannen i USA:S representanthus, Nancy Pelosi, besökte Taiwan, vilket Peking såg som ett allvarligt brott mot Kinas suveränitet.

Men tecken finns på att klimatsamtalen kan komma att starta om, då USA:s sändebud John Kerry snart kommer att resa till Kina för att diskutera samarbete kring klimatförändringar, sade en amerikansk tjänsteman på fredagen.

Kinas koldioxidutsläpp stod för 32 procent av de globala utsläppen 2022, följt av USA med 14 procent och Indien med 8 procent. Men i termer av utsläpp per capita var Kinas volym ungefär hälften av USA:s, vilket gör landet till den 28:e största förorenaren, enligt de senaste uppgifterna från Climate Watch.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.