Nyheter

Nordkorea står inför omfattande svält

Nordkoreas högste ledare Kim Jong Un besöker i oktober 2017 Jordbruk nr 1116.

Sedan Nordkorea slöt sig ännu mer samman i samband med coronapandemin kommer nu rapporter om omfattande svält. BBC kunde i mitten av juni publicera exklusiva intervjuer från världens mest isolerade stat och ett av vittnesmålen uppger att ”vi är fast här och väntar på att dö”.

NORDKOREA | FN-experter räknar med att Nordkorea i år kan föda knappt tre fjärdedelar av sina 26 miljoner människor. En kvinna som bor i huvudstaden Pyongyang berättade att hon kände en familj på tre som svalt ihjäl hemma.

– Vi knackade på deras dörr för att ge dem vatten, men ingen svarade,” säger kvinnan till BBC.

– När myndigheterna gick in hittade de dem döda, säger hon

Svältens utbredning är svår att fastställa på grund av landets slutenhet. Men bland annat The Economist återger FN:s uppskattningar om att runt 42 procent av nordkoreaner var undernärda mellan 2019 och 2021 – före den nuvarande krisen.

En byggnadsarbetare som bor nära den kinesiska gränsen, berättar för BBC att matförsörjningen är så låg att fem personer i hans by redan har dött av svält.

– Först var jag rädd för att dö av covid, men sedan började jag oroa mig för att svälta ihjäl, säger han.

Omöjligt smuggla in mat

Nordkorea har aldrig kunnat producera tillräckligt med mat för sina 26 miljoner människor. När landet stängde gränsen mot Kina i samband med coronapandemin i januari 2020 slutade myndigheterna att importera spannmål, såväl som gödselmedel och maskiner för jordbruk och odling.

Under tiden har de befäst gränsen mot Kina med staket, samtidigt som de enligt uppgift beordrat vakter att skjuta alla som försöker ta sig över . Detta har gjort det nästan omöjligt för människor att smuggla in mat för att sälja på de inofficiella marknaderna, där de flesta nordkoreaner handlar.

En torghandlare från norra landet, berättade att nästan tre fjärdedelar av produkterna på hennes lokala marknad brukade komma från Kina, men att den var ”tom nu”.

Hon har, liksom andra som försörjer sig på att sälja varor som smugglats över gränsen, sett större delen av sina inkomster försvinna. Hon berättar för BBC att hennes familj aldrig har fått så lite att äta, och att folk nyligen hade knackat på hennes dörr och bett om mat för att de var så hungriga.

På randen till katastrof

I mitten av 1990-talet upplevde Nordkorea en förödande svält som dödade upp till tre miljoner människor. De senaste ryktena om svält, som dessa intervjuer bekräftar, har väckt farhågor för att landet kan stå på randen av ytterligare en katastrof.

Till och med den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un har antytt allvaret i situationen – vid ett tillfälle hänvisade han till en ”matkris”, samtidigt som han gjort olika försök att öka jordbruksproduktionen.

BBC har skickat sina intervjuer till den nordkoreanska regeringen, som säger att den ”alltid prioriterar folkets intressen, även i svåra tider”.

Folkets välbefinnande är vår främsta prioritet, även inför prövningar och utmaningar, säger en representant från Nordkoreas ambassad i London.

En representant från Nordkoreas ambassad säger också att informationen ”inte är helt saklig” och hävdar att den ”kommer från påhittade vittnesmål från anti-DFK [Demokratiska Folkrepubliken Korea] styrkor”.

***
De intervjuade är anonymiserade av säkerhetsskäl av BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.