Nyheter

Ungern: Bara en ”teknikalitet” att ratificera

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natochefen Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson skakar hand efter överenskommelsen i Vilnius på måndagen.

Ungern meddelar nu att det bara är ”en teknikalitet” att ratificera Sveriges Natomedlemskap.
Men trots att Turkiet gett grönt ljus är det oklart när Sverige fullt ut kan omfattas av försvarsalliansens säkerhetsgarantier.

SVERIGE | Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó skriver på Facebook inför sin resa till Natotoppmötet i Vilnius om den svenska Natoprocessen.

”När det gäller Sverige är vår ståndpunkt också tydlig: regeringen stöder Nato-inträdet, varför vi lämnade förslaget till riksdagen för många månader sedan. Att avsluta ratificeringsprocessen är bara en teknikalitet”, skriver han.

Szijjártó ger ingen tidpunkt för när en ratificering kan ske. Men det ungerska parlamentet har redan klarat av debatt och utskottsbehandling om den svenska Natoansökan. Det gjordes redan den 27 mars i samband med att Finland ratificerades. Det enda som återstår är alltså själva beslutet, vilket teoretiskt kan gå på fem minuter.

Det ungerska parlamentet är nu på sommarledighet, men kan kallas in med kort varsel.

"Alla vill se snabb ratificering"

Det ungerska beskedet kommer sedan Turkiets president på måndagen lovade att ”så snabbt som möjligt” föreslå landets parlament att godkänna Sverige i Nato.

Även här saknas dock en tidpunkt. Men i mitten av juni beslutade Turkiet att skjuta fram semestern för parlamentet, vilket öppnar för att en ratificering kan ske senare i sommar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte spekulera i hur fort Turkiet kan godkänna Sverige som Natos 32:a medlemsland.

– Vi är överens om att göra det så fort som möjligt, sen måste Turkiet själv svara för hur deras parlamentariska rutiner kring detta ser ut. Så jag vågar inte gissa någon specifik dag, men alla förväntar sig en snabb ratificering, säger Kristersson till P1 Morgon.

Kristersson framhåller att det turkiska beskedet i Vilnius var ett stort steg mot den slutliga ratificeringen. Samtidigt planeras nya koranbränningar i Sverige och Ulf Kristersson manar till besinning.

– Man har rätt att vara emot Nato, man har rätt att ha synpunkter på religion i Sverige. Men nu bör man besinna sig och tänka på Sveriges säkerhet.

Tog en öl

Han får också frågan om han firat i natt.

– Nja, det var inte riktigt läge med alltför mycket firande. Men vi samlade hela gänget i ett konferensrum och tog en öl, säger han till radion.

Kristersson anger inget specifikt ögonblick då han förstod att allt var klart.

– Det var en konstruktiv stämning i rummet, inte okritisk på något sätt, men våra argument fungerade väl, vi kunde visa att vi hade gjort många saker inom ramen för det trilaterala avtalet.

Fakta: Vägen in i Nato

Sverige och Finland ansökte samtidigt om Natomedlemskap den 18 maj 2022. Vid Natos toppmöte i Madrid den 29 juni togs beslut om att bjuda in länderna, varpå anslutningsprotokollen undertecknades den 5 juli.

I samtliga Natoländer utom Ungern och Turkiet godkändes sedan medlemskapen av ländernas parlament under sommaren och början av hösten 2022.

Sedan Natos generalsekreterare besökt Turkiet i februari 2023 och efter ett tjänstemannamöte i Bryssel den 9 mars mellan Sverige, Finland och Turkiet gav den turkiske presidenten klartecken för att säga ja till Finland.

Ungerns parlamentet röstade sedan ja till Finland den 27 mars, följt av ja från Turkiets parlament den 30 mars.

Den 4 april 2023 blev Finland formell medlem, då Turkiets utrikesminister överlämnade de turkiska handlingarna till sin USA-kollega vid ett Natomöte i Bryssel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.