Azerbajdzjan, vars ekonomi är starkt beroende av olja och gas, har valts som värd för nästa års COP29 klimatsamtal. Beslutet togs efter utdragna diskussioner och stort politiskt motstånd.
KLIMAT | Enligt FN:s regler var det dags för Östeuropa att ta på sig det roterande ordförandeskapet, men det krävdes ett enhälligt beslut från grupperna för att fastställa värdskapet. Situationen blev knepig då Ryssland blockerade EU-länderna och samtidigt så blockerade Azerbajdzjan och Armenien varandras bud. Men efter att ha vunnit stöd från andra östeuropeiska länder beslutades under lördagen att Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan, blir platsen för FN:s nästa klimattoppmöte COP29.
Azerbajdzjan är starkt beroende av olja och gas, vilket utgör två tredjedelar av landets intäkter – en av de högsta andelarna i världen och mer än dagens värd för COP28 Förenade Arabemiraten.
Organisationer från det civila samhället har framfört stark kritik mot Azerbajdzjan för dess brister när det kommer till mänskliga rättigheter. Enligt Freedom Index, en rankning utförd av en USA-baserad icke-statlig organisation, klassificeras landet som ”ej fritt”, med endast 9 av 100 poäng vad gäller politiska rättigheter och medborgerliga friheter.
Det senaste året har Azerbajdzjan och Armenien varit involverade i ett sex veckor långt krig över Nagorno-Karabach, vilket resulterat i tusentals dödsfall, blixtoffensiv och att det armeniska självstyret upplöstes. Fler än 100 000 etniska armenier fördrevs från sina hem och sökte sig till Armenien. Nagorno-Karabach är ett omstritt bergsområde inom Azerbajdzjans gränser som under lång tid var en utbrytarregion under Armenien, med i huvudsak armenisk befolkning.