Nyheter

Demokratikaos utan slut präglar toppmöte

Omar Alieu Touray, ordförande i samarbetsorganisationen Ecowas kommission (mitten).

Ledare i flera västafrikanska länder möts för att diskutera en utveckling med statskupper, hotbild från islamistiska extremistgrupper och ökad rysk närvaro.
På söndagskvällen hade mötet enats om krav på militärjuntan i Niger.

VÄSTAFRIKA | Stats- och regeringschefer från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas länder samlades i Nigerias huvudstad Abuja för en sammankomst med inriktning på en skenande ökning av statskupper.

Länder i västra Afrika och Centralafrika har varit med om åtta statskupper sedan 2020, bland dem Mali, Burkina Faso, Guinea och Niger. Dessutom har kuppförsök nyligen misslyckats i Sierra Leone och Guinea-Bissau.

– Efter några ögonblick av framsteg har vi märkt ett minskat tempo i genomförandet av beslutade tidsramar för övergång (till demokratiskt styre), sade Ecowas-kommissionens ordförande Omar Alieu Touray.

Besvikelse

Besvikelsen över utvecklingen delades av Nigerias president Bola Tinubu.

– Demokrati måste segra om vi nu kämpar för den, och vi ska definitivt strida för demokratin.

Ecowas, med 15 medlemsländer, har försökt stävja militära maktövertaganden genom sanktioner och andra åtgärder, utan framgång.

I det senaste försöket att avskräcka från statskupper så har Ecowas inför hårda reserestriktioner för kuppmakare. I vissa fall verkar insatserna snarast ha uppmuntrat militärjuntor att förstärka sitt maktinnehav.

Niger har som exempel bestämt att militärjuntans övergångsregering ska kunna sitta kvar vid makten i tre år. Dessutom har Niger skapat allianser med militärjuntorna i Burkina Faso och Mali.

Mötet kunde enas om att försöka ställa krav på att Niger söker en väg mot demokrati som krav på att häva sanktioner mot landet. Detta ska ske genom påtryckningar från länder i regionen.

Misslyckande i dessa försök innebär att sanktionerna kvarstår, säger Ecowasledaren Touray.

Från Frankrike till Ryssland

Parallellt har länderna, med historiska kopplingar till Frankrike, vänt den tidigare kolonialmakten ryggen och öppet vänt sig till Ryssland för stöd.

En anledning, uppger militärjuntorna, är behovet av stöd för att stoppa försök från islamistiska extremistgrupper att erövra mark och makt.

En väg som inte är framkomlig på lång sikt, enligt Nigerias president Tinubu:

– Genomförande av gott styre (i ett land) är inte bara ett grundläggande åtagande, det är också sättet som vi kan ta upp de farhågor som våra medborgare har, sade Tanubu utan att precisera hur förhoppningen och löftet ska kunna förverkligas av Ecowas.

Fakta: Ecowas


Formellt Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Economic Community of West African States).
Ecowas har 15 medlemsländer: Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone och Togo.
Organisationen grundades 1975 och har sitt högkvarter i Lagos, Nigeria.
Källor: UI och NE.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.