Nyheter

Kaliforniska barn stämmer miljövårdsmyndighet för klimatkrisen

de målsägande ungdomarna i åtealet Genesis B versus EPA.

Genesis B versus EPA är den senaste i en serie av ungdomsledda konstitutionella klimatmål som väckts av den ideella advokatbyrån Our Children's Trust. Arton barn i Kalifornien stämmer den amerikanska miljövårdsmyndigheten, EPA för dess roll i klimatkrisen.

KLIMAT | I en stämningsansökan som lämnades in på söndagen hävdar målsägande mellan åtta och 17 år att den federala miljöskyddsmyndigheten i USA, Environmental Protection Agency – EPA, ”avsiktligt” tillåter farliga nivåer av utsläpp från fordon, kraftverk, brunnar för fossila bränslen och andra föroreningskällor, trots kunskapen om att detta äventyrar barns hälsa och välfärd, rapporterar The Guardian.

– Vi flyr från skogsbränder, förflyttas av översvämningar, får panik i heta klassrum under värmeböljor. Vi känner en ständig oro för framtiden, och runt omkring oss rör sig ingen tillräckligt snabbt, säger Noah, en 15-årig målsägande, i ett uttalande.

Stämningen, Genesis B versus EPA, är den senaste i en serie av ungdomsledda konstitutionella klimatmål som väckts av den ideella advokatbyrån Our Children’s Trust. I augusti noterade företaget en milstolpe i Montana, när en domare dömde till förmån för en grupp målsägande som påstod att statens policy för fossilbränslen kränkte deras rätt till en ren och hälsosam miljö, enligt statens konstitution.

En annan federal stämningsansökan inlämnad av Our Children’s Trust, Juliana versus USA, är också under behandling. I juni dömde en amerikansk distriktsdomstol till förmån för de unga målsägandena, vilket tillåter att deras anspråk kan avgöras vid rättegång i öppen domstol. Rättegångsdatum har ännu inte meddelats.

Juliana-fallet namnger en rad åtalade statliga aktörer, inklusive presidenten och flera andra myndigheter och tjänstemän. Den nya stämningsansökan, däremot, namnger bara tre åtalade: USA:s federala regering, Environmental Protection Agency – EPA, och den nuvarande EPA-administratören Michael Regan.

– Det finns en federal myndighet som uttryckligen har till uppgift att hålla luften ren och kontrollera föroreningar för att skydda alla barns hälsa och välfärden för en nation – EPA, säger Julia Olson, grundare och chefsjurist för Our Children’s Trust, i ett pressmeddelande.

– Byrån har gjort tvärtom när det gäller klimatföroreningar och det är dags att EPA hålls ansvarig av våra domstolar för att ha brutit mot USA:s konstitution och förskingrat sin kongressdelegerade auktoritet.

En talesperson för EPA, Shayla Powell, säger att myndigheten inte kan kommentera stämningsansökan specifikt eftersom det pågår en rättsprocess, men att EPA under president Biden var ”ålagda att använda hela omfattningen av sina myndigheter för att skydda samhällen och minska föroreningarna som driver klimatförändringarna”.

Michael Burger, verkställande direktör för Sabin Center for Climate Change Law vid Columbia University, säger att stämningsansökan visar på en ”intressant” utveckling.

– Detta nya fall visar unga människors fortsatta strävan efter klimaträttvisa och deras vilja att hålla den federala regeringen ansvarig genom domstolarna, säger Michael Burger.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.