Nyheter

Amnestys AI-bilder ”hotar” MR-arbetets integritet

AI-framtagen bild för att avbilda protester och polisbrutalitet i Colombia.

Människorättsorganisationen Amnesty International visar sig ha använt AI-framtagna bilder för att i rapporter illustrera de brutala och massiva protester som svepte in över Colombia för två år sedan och krävde minst 38 dödsoffer, rapporterar bland andra The Guardian.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Amnesty International har efter avslöjandet och en massiv kritikstorm raderat de AI-framtagna bilderna som bland annat visar upp den colombianska flaggans färger i fel ordning och utdaterade polisuniformer.

– Vi har tagit bort bilderna från sociala medier eftersom vi inte vill att kritiken av bruket av AI-genererade bilder ska distrahera från budskapets kärna till stöd för offren och deras kamp för rättvisa i Colombia, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikakontor, i en kommentar.

Men skadan är redan skedd, menar kritiker. Tilltaget med AI-bilder kan däremot redan ha bidragit till stor skadeverkan för människorättsorganisationer generellt, och det i en tid av desinformation och konspirationsteorier när det gäller väpnade konflikter med civila umbäranden.

Dessutom framhålls AI-tekniken och Amnestys tilltag som ett exempel på tilltag som kan mer äventyra bildjournalisters långsiktiga överlevnad:

– Vi lever i en djupt polariserad tid med falska nyheter som får människor att ifrågasätta mediers trovärdighet. Och som vi vet ljuger artificiell intelligens. Vilken typ av trovärdighet har du när du börjar publicera bilder skapade av artificiell intelligens? frågar sig fotojournalisten Juancho Torres, baserad i Colombias huvudstad Bogotá, i en intervju med The Guardian.

LÄS ÄVEN:
Colombianska militärer erkänner brott mot mänskligheten
Journalistmord och kartellnärvaro i gränsstad i Paraguay
Tidigare rebell svor presidenteden

Klas Lundström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.