Ledare

Ett hårt slag mot fria medier

Så har det hänt, det som lagstiftarna sa inte skulle hända men såväl media som jurister har varnat för. SVT har valt att stoppa en publicering med hänvisning till den nya lagen om utlandsspioneri som innebär att det är straffbart att lämna uppgifter som kan skada Sveriges relation till andra stater eller organisationer som Nato, FN och EU. En lag som kan ge fyra, i vissa fall upp till åtta, års fängelse.

Exakt hur lagen ska tillämpas vet ingen, Lagrådet avrådde därför från införande. Men juridiska experter bedömer att kritiska och granskande artiklar av apartheidregimen i Sydafrika troligen hade kunnat innebära en fällande dom om lagen hade funnits på den tiden. Likaså om den funnits när FN-soldaters sexuella övergrepp på barn avslöjats.

Det är otroligt illa att SVT väljer att foga sig istället för att utmana lagen. Är det några som borde kunna testa och utmana den så är det dom. Den stora risken med lagen är nämligen just det som vi ser nu, en självcensur hos media som gör att avslöjanden som bör ut i ljuset inte kommer fram. Det är ytterligare ett hårt slag mot fria medier och det öppna demokratiska samhället.

Samtidigt startar regeringen en kampanj i utländska medier som beskriver ett Sverige i förfall. Syftet är att få folk att inte komma hit. Det här säger allt om Tidöpartiernas prioriteringar. Viktigare än den fria granskande journalistiken och därmed demokratin är att Sverige uppfattas som ett gott land i länder som Turkiet och resten av omvärlden.

Men i nästa steg är det viktigare att stoppa människor från att komma hit än att Sverigebilden är positiv. Därför är de själva både beredda att solka ner Sveriges anseende och samtidigt straffa journalister som skadar tilltron till Sverige. Ingenting, absolut ingenting, är nämligen för denna regering viktigare än att bygga en mur runt Sverige och isolera oss från omvärlden och dess influenser.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.