Nyheter

Ny teknik fånga koldioxid direkt från haven

Mänsklig aktivitet och klimatförändringar ökar mängden koldioxid i havet, vilket skadar korallreven och det marina livet.

Forskare finner framgång med ny teknik för direkt avskiljning av koldioxid ur havet vilket har fördelar jämfört med direkt luftfångst.

KLIMAT | Mänsklig aktivitet och klimatförändringar ökar mängden koldioxid i havet, vilket skadar korallreven och det marina livet. Haven är som en stor svamp som absorberar en fjärdedel av de globala koldioxidutsläppen. Nu har forskare designat en ny teknik som använder vattenhaltig natriumhydroxid och natriumkarbonat för att ta bort koldioxid från havsvatten, vilket i sin tur motverkar försurning och minskar den globala uppvärmningen, rapporterar Inside Climate News.

– Det här är ett nytt sätt att fånga upp koldioxid från havet som potentiellt kan vara enklare och billigare än andra metoder, säger Katherine Hornbostel, biträdande professor i maskinteknik och materialvetenskap vid University of Pittsburg.

Att säkerställa att tekniken fungerar i större skala i havet till en överkomlig kostnad är utmanande men inte omöjligt, säger Hornbostel. Hon och teamet kommer att undersöka sätt att öka pH-värdet i havsvatten. Även om modellen fortfarande är i planeringsstadiet kan den placeras offshore i en region som anses ha en hög koncentration av koldioxid i havet, Hornbostel sa.

Chemical Engineering Journal, som ges ut av University of Pittsburg, säger att 10 gigaton koldioxid måste avlägsnas från miljön varje år till 2050 för att säkerställa att den globala temperaturen inte stiger mer än 1,5 grader Celsius.

– Som den största delen av jordens naturliga kolkretslopp har havet en enorm potential att bidra till koldioxidavlägsnande i den gigatonskala som krävs, säger David Koweek, chefsforskare på ideella OceanVisions och expert på Hornbostels arbete.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.