Nyheter

Talibanerna förbjuder kvinnor från nationalpark i Afghanistan

Telibaner roar sig i nationalparken Band-e-Amir.

Ministern för Moralministeriet säger att kvinnor som besöker sjöarna i Band-e-Amir inte har burit sina hijab ordentligt

AFGHANISTAN | Talibanerna har förbjudit kvinnor att besöka en av Afghanistans mest populära nationalparker, Band-e-Amir, vilket är ytterligare en i raden av restriktioner som syftar till att minska kvinnors tillgång till offentliga platser.

Förbudet tillkännagavs efter att den tillförordnade ministern för Moralministeriet  (Ministry for the Propagation of Virtue and the Prevention of Vice) Mohammad Khalid Hanafi klagat på att kvinnor som besökte parken inte följde det korrekta sättet att bära hijab.

– Att gå på sightseeing är inte ett måste för kvinnor, säger Mohammad Khalid Hanafi.

2013 blev nationalparken Band-e-Amir en symbol för förändring efter att fyra kvinnliga parkvakter hade anställts.  Men nu två år efter talibanernas maktövertag förbjuds kvinnor från att överhuvudtaget besöka parken.

Sedan talibanerna återvände till makten 2021 har myndigheterna stängt en rad offentliga platser, inklusive badhus, gym och parker för flickor och kvinnor.

– Jag har hört mer än en afghansk kvinna prata om hur talibanerna nästa gång inte kommer att tillåta dem att andas, säger Heather Barr på Human Rights Watch.

– Steg för steg sluter väggarna sig om kvinnor eftersom varje hem blir ett fängelse, säger Heather Barr

Talibanerna anser Heather Barr att de respekterar kvinnors rättigheter i enlighet med gruppens tolkning av islamisk lag och afghanska seder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.