Nyheter

Attacker mot flickskolor är ”tyvärr inget ovanligt”

Afghanska skolflickor får behandling för misstänkt förgiftning, på ett sjukhus i Sar-e-Pul-provinsen i norra Afghanistan, måndagen den 5 juni 2023.

Förra helgen förgiftades 60 flickor i en skola och 17 flickor i en annan i Afghanistans nordliga Sar-e-Pul-provins. Attacken, som är den första kända sedan de kvinnofientliga talibanerna tog över makten i landet i augusti 2021, var den första som rapporterats i Afghanistan sedan dess – men attacker mot särskilt flickors utbildning är ingenting nytt.

AFGHANISTAN | I Afghanistans grannland Iran – som skakats av stora protester som mötts av urskillningslöst våld och godtyckliga fängslanden – har flera giftattacker mot skolflickor rapporterats sedan i november i fjol. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har fördömt dessa och menar att det ytterligare bekräftar och bidrar till våldet mot flickor och kvinnor i Iran.

Afghanistan hade fram till förra helgen då nära 80 skolflickor förgiftades i provinsen Sar-e-pul under lång tid varit fredade från liknande giftattacker som de i grannlandet. Stora attacker mot flickskolor inträffade 2012, då nästan 300 flickor i Takharprovinsen insjuknade. Andra stora giftattacker noterades 2013 då 200 flickor i Kabul förgiftades. I Herat i norra Afghanistan förgiftades 600 flickor – enligt myndigheterna sannolikt av giftig gas – år 2016, skriver The New York Times.

Motståndet mot flickors utbildning har länge varit stort i Afghanistan, och har sedan talibanerna tog makten i landet sommaren 2021 ökat ytterligare. Svenska Afghanistankommittén (SAK) driver sedan flera decennier skolor i landet. Idag har de skolor i 14 av Afghanistans 34 provinser, dock inte i den drabbade Sar-e-pul-provinsen. Också förra gången det var talibanstyre stannade SAK kvar i landet och drev bland annat vidare sina skolor.

– Att skolor, inte minst sådana där flickor går, hotas eller utsätts för attacker av olika slag är tyvärr inte ovanligt. Flickors skolgång i Afghanistan är hårt ansatt av konservativa krafter som vill begränsa kvinnors deltagande i samhället. Det gäller både från statens sida sedan talibanerna tog över den 2021, men ibland också från lokala krafter. Rapporter om att flickor medvetet förgiftats är mycket oroande. Skolor ska vara fredade platser för lärande, lek och utveckling, för alla barn. Svenska Afghanistankommittén driver skolor i 14 av 34 provinser i Afghanistan, men inte i just Sar-e-Pul, enligt Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare, Svenska Afghanistankommittén.

Det är fortsatt okänt vad flickorna förgiftades med. Enligt Mohammad Rahmani, chef för utbildningsdepartementet i provinsen Sar-e-Pul i norra Afghanistan, är det mest sannolika att det är någon som har agerade på eget bevåg, rapporterade The Guardian efter händelserna.

– De båda grundskolorna ligger nära varandra och utsattes den ena efter den andra. Vi tog studenterna till sjukhus och nu mår alla bra, säger Mohammad Rahmani.

Detta var den första kända giftattacken mot skolflickor i Afghanistan sedan talibanerna tog över makten i augusti 2021. Sedan dess får flickor bara gå i skolan upp till årskurs sex och kvinnor har bannlysts från stora delar av det offentliga rummet och från en lång rad yrken.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.