Nyheter

Egypten skärper visumkrav för flyende sudaneser

En sudanesisk familj, som flytt striderna i Sudans huvudstad, har precis anlänt till Karkars bussterminal i Egyptens södra provins Aswan fredagen den 5 maj 2023.

Från att först ha välkomnat de sudanesiska flyktingarna gör Egypten nu en kovändning och inför visumkrav för samtliga, även kvinnor, barn och äldre. Beskedet följer på den av USA och Saudiarabien framförhandlade vapenvilan – som dock bara skulle gälla i 24 timmar.

EGYPTEN/SUDAN | Egyptens utrikesministerium har i helgen meddelat att de inför krav på visum för samtliga som flyr in i landet från Sudan – även kvinnor, barn och äldre som tidigare varit undantagna från detta. Det är nu mer än 50 dagar sedan striderna utbröt. Visumkravet motiveras med att man vill motverka olagliga aktiviteter och skall inte ”hindra” de som flyr.

”Egypten har välkomnat mer än 200 000 sudaneser sedan kriget började (…) redan innan kriget bodde fem miljoner sudaneser i Egypten”, skriver utrikesministret enligt Al Jazeera.

Men även om Egyptens utrikesministerium i sitt uttalande hävdar att visumkravet inte har införts för att stoppa flyktingarna utan snarare för att stoppa olagliga aktiviteter på den sudanesiska sidan av gränsen, har människor redan under den gångna helgen nekats inträde i Egypten. Rapporter från gränsen tyder på att köbildningen växer i och med att människor inte vill lämna gränsen.

Helgens vapenvila skulle fungera som ett fönster för att föra in välbehövd humanitär nödhjälp då det råder stor brist på både mat, elektricitet och olika slags mediciner och annan utrustning.

Kriget i Sudan utbröt i mitten på april, efter att den sudanesiska armen och den militära gruppen RSF hamnade i konflikt kring hur de skulle strukturera sitt arbete och slå ihop sina styrkor – något som man efter de stora protesterna som 2019 ledde till att president Omar al-Bashir avgick.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.