Nyheter

USA: Lagar och attentatshot stoppar Pride

New York-bor firar prideparaden på Manhattan i juni förra året.

Hat, hot och hundratals nya hbtq-fientliga lagar har lett till att planerade pridefiranden skalats ned eller helt ställs in på flera håll i USA.
I Florida möttes arrangörer av en skylt som uppmanade till mord på alla homosexuella.

USA | Juni innebär Pridemånad i USA, och landet runt uppmärksammas detta med konserter, festivaler, parader och evenemang.

Men festligheterna överskuggas delvis av ett allt hätskare tonläge och hot om våld från bland annat vit makt-rörelsen. I republikanska delstater stiftas samtidigt nya hbtq-fientliga lagar i aldrig tidigare skådad takt.

Därtill cirkulerar mängder av desinformation och hat i sociala medier, där hbtq-rörelsen likställs med pedofiler och satanister som bedriver rovjakt på amerikanska barn.

Arrangörer av pridefiranden i flera delstater har valt att helt eller delvis ställa in sina tillställningar på grund av rädsla eller oro över rättsliga efterspel. Attentatshot har dessutom gjort att kostnader för säkerhetsarrangemang skjutit i höjden.

"Ett rädslans klimat"

I Texas största stad Houston har den planerade pridefestivalen ställts in och ersatts av en parad, bland annat med hänvisning till att övermäktiga kostnader för att garantera säkerheten.

Även i Florida har pridefestivaler ställts in på flera håll. I Tampa sedan sponsorer dragit sig ur på grund av oro för eventuella lagbrott. I det mindre samhället S:t Cloud med hänvisning till ”ett rädslans klimat”.

Kort efter beskedet dök en skylt upp i staden med uppmaningen att ”döda alla homosexuella”.

Nationellt nödläge

USA:s största hbtq-organisation, Human Rights Campaign, utlyste tidigare i veckan ett ”nationellt nödläge” för hbtq-personer i landet. Bakgrunden är enligt organisationen att hot och våld mot hbtq-personer blir allt vanligare och att människor tvingas fly sina hem.

Den ideella organisationen ACLU, som kartlägger attacker mot hbtq-rörelsen, uppger att närmare 500 hbtq-fientliga lagar röstats igenom runtom i USA hittills i år, mer än dubbelt så många som under hela 2022.

Lagarna rör bland annat förbud mot att undervisa om hbtq-frågor i skolan, förbud för transpersoner att delta i skolidrott och förbud mot dragshower.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.