Nyheter

Israel förbereder markinvasion

Palestinier letar efter överlevande efter ett israeliskt flygangrepp i flyktinglägert Rafah, södra Gazaremsan, torsdagen den 12 oktober 2023.

Med ett ökat våld från båda sidor förbereder sig Israel för en markinvasion som ett svar på de blodiga massakrerna utförda av Hamas i 20 israeliska samhällen, där dussintals israeliska medborgare också greps som gisslan. Situationen i området är högst spänd, och en humanitär kris tycks vara oundviklig i ljuset av de pågående striderna.

ISRAEL | Konflikten mellan Israel och Hamas i Gazaremsan har intensifierats, med en ökande humanitär kris och eskalerande våldsamheter. Israel har fastställt att belägringen av Gazaremsan inte kommer att hävas förrän alla israeliska fångar är befriade. Samtidigt har det rapporterats om brist på vatten, mat och bränsle i området efter flera nätters bombardemang. Israels energiminister Israel Katz meddelade på sociala medier att ”ingen elektrisk strömbrytare kommer att slås på, ingen vattenpost kommer att öppnas och ingen bränslebil kommer in” förrän de ”bortförda” är fria.

Israel förbereder sig för att inleda en markinvasion som svar på blodiga massaker som den palestinska islamistgruppen Hamas utförde under lördagen. Enligt Al Jazeeras reporter har sex stadsdelar i Gazaremsan förstörts i massiva israeliska bombanfall, och sjukvårdsinrättningar och ambulanser har drabbats svårt. FN uppgav att antalet fördrivna människor hade ökat till 339 000, varav de flesta nu trängs i FN-skolor.

Palestinska medier rapporterade att attackerna hade dödat en högt uppsatt militär ledare, Hamas militärbefälhavare Mohammed Deifs bror, och en befälhavare från Palestinska Islamiska Jihad. Samtidigt har dödssiffran i Israel stigit till 1 200.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att ”krossa och förstöra” Hamas. USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Tel Aviv under torsdagen för att visa solidaritet med Israel, efter att amerikansk ammunition hade levererats till landet.

Den eskalerande situationen har lett till att Israel mobiliserat 360 000 reservister och nu överväger en markoffensiv, den första sedan det sju veckor långa kriget 2014. Över natten har striderna fortsatt på israelisk mark i Gazas närhet, och närvaron av israeliska fångar i området har komplicerat den militära strategin. Samtidigt måste det israeliska nödkrigskabinettet fatta beslut om landets strategiska mål i Gaza. En markoffensiv kan emellertid leda till ytterligare förluster på båda sidor i brutala strider, där hus till hus-strider är oundvikliga. Situationen är mycket kritisk och kräver internationell uppmärksamhet och snabba åtgärder för att undvika ytterligare mänskligt lidande och en fördjupning av konflikten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.