Nyheter

Israel: Över en miljon måste evakuera Gaza

Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna.

Israels militär (IDF) uppmanar alla civila i Gaza city att evakuera söderut – vilket berör cirka 1,1 miljoner människor.
Uppmaningen kritiseras av FN.
– Det är omöjligt för en sådan rörelse att äga rum utan förödande humanitära konsekvenser, säger talespersonen Stéphane Dujarric till AFP.

ISRAEL/PALESTINA | ”Civila i Gaza stad, evakuera söderut för er egen säkerhet och era familjers säkerhet och ta avstånd från Hamas-terrorister som använder er som mänskliga sköldar”, skriver den israeliska militären i ett meddelande riktat till invånare i staden.

”Du kommer att kunna återvända till Gaza City först när ett annat tillkännagivande görs som tillåter det. Närma dig inte området för säkerhetsstängslet med staten Israel”, fortsätter meddelandet, där det inte står något om hur lång tid det kan komma att handla om.

Terrorstämplade Hamas avfärdar evakueringsordern och uppmanar palestinier att de ”inte ska ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten”, enligt ett uttalande från rörelsens instans för flyktingfrågor.

"Omöjligt"

Även FN-tjänstemän som arbetar i Gaza har informerats av den israeliska militären att hela befolkningen norra delen borde flytta till södra delarna av Gazaremsan inom de närmaste 24 timmarna, enligt Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.

Det rör sig om cirka 1,1 miljoner människor som i så fall skulle beröras, enligt FN.

– FN vädjar starkt till att en sådan typ av order, om den bekräftas, ska upphävas för att undvika det som kan förvandla något som redan är en tragedi till en katastrofal situation, säger Stéphane Dujarric till AFP.

FN försöker få klarhet från israeliska tjänstemän på den högsta politiska nivån, uppger en anonym FN-källa till AP.

Operationscenter och personal knuten till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern UNRWA flyttas till södra Gaza.
”Vi uppmanar de israeliska myndigheterna att skydda alla civila i UNRWA:s skyddsrum, inklusive i skolor”, skriver organisationen på X, tidigare Twitter.

Möjlig markoperation

Den israeliska militären uppgav på torsdagen att man förbereder sig för en möjlig markoperation i Gaza, men att landets politiska ledare ännu inte har fattat beslut i frågan. Israel har kallat in 360 000 reservister efter Hamas terrorattack i lördags.

Tunga israeliska bombardemang har fortsatt från luft, hav och land.
Över 1 500 människor har dödats sedan de israeliska anfallen mot Gaza inleddes i lördags, uppgav palestinska hälsomyndigheter sent på torsdagen.

Fler än 423 000 av de drygt två miljoner invånarna på Gazaremsan hade på torsdagen tvingats lämna sina hem efter israeliska bombräder, enligt FN-organet Ocha.

Dödsfallen kan enligt internationella hjälporganisationer bli betydligt fler när det tar slut på förnödenheter under den israeliska blockaden, som stoppar vatten, mat, bensin och mediciner in i området.

Kravet: Gisslan ska släppas

Minst 150 människor från Israel och andra länder – bland dem soldater, civila, barn och gamla – hålls gisslan på Gazaremsan sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel inleddes i lördags.

Israel uppgav på torsdagen att en total belägring av Gaza förblir tills dess att gisslan släpps. Omvärlden har kritiserat blockaden som folkrättsvidrig.

Terrorstämplade Hamas chockade omvärlden med sin urskillningslösa attack mot Israel och massmord på civila i lördags morse. Israel svarade med beskjutning av Gaza, och Israel har formellt förklarat landet i krig.

Över 1 200 människor, de flesta av dem civila, dödades i Hamas terrorattack, enligt Israels militär.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.