Nyheter

Israel: Över en miljon måste evakuera Gaza

Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna.

Israels militär (IDF) uppmanar alla civila i Gaza city att evakuera söderut – vilket berör cirka 1,1 miljoner människor.
Uppmaningen kritiseras av FN.
– Det är omöjligt för en sådan rörelse att äga rum utan förödande humanitära konsekvenser, säger talespersonen Stéphane Dujarric till AFP.

ISRAEL/PALESTINA | ”Civila i Gaza stad, evakuera söderut för er egen säkerhet och era familjers säkerhet och ta avstånd från Hamas-terrorister som använder er som mänskliga sköldar”, skriver den israeliska militären i ett meddelande riktat till invånare i staden.

”Du kommer att kunna återvända till Gaza City först när ett annat tillkännagivande görs som tillåter det. Närma dig inte området för säkerhetsstängslet med staten Israel”, fortsätter meddelandet, där det inte står något om hur lång tid det kan komma att handla om.

Terrorstämplade Hamas avfärdar evakueringsordern och uppmanar palestinier att de ”inte ska ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten”, enligt ett uttalande från rörelsens instans för flyktingfrågor.

"Omöjligt"

Även FN-tjänstemän som arbetar i Gaza har informerats av den israeliska militären att hela befolkningen norra delen borde flytta till södra delarna av Gazaremsan inom de närmaste 24 timmarna, enligt Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.

Det rör sig om cirka 1,1 miljoner människor som i så fall skulle beröras, enligt FN.

– FN vädjar starkt till att en sådan typ av order, om den bekräftas, ska upphävas för att undvika det som kan förvandla något som redan är en tragedi till en katastrofal situation, säger Stéphane Dujarric till AFP.

FN försöker få klarhet från israeliska tjänstemän på den högsta politiska nivån, uppger en anonym FN-källa till AP.

Operationscenter och personal knuten till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern UNRWA flyttas till södra Gaza.
”Vi uppmanar de israeliska myndigheterna att skydda alla civila i UNRWA:s skyddsrum, inklusive i skolor”, skriver organisationen på X, tidigare Twitter.

Möjlig markoperation

Den israeliska militären uppgav på torsdagen att man förbereder sig för en möjlig markoperation i Gaza, men att landets politiska ledare ännu inte har fattat beslut i frågan. Israel har kallat in 360 000 reservister efter Hamas terrorattack i lördags.

Tunga israeliska bombardemang har fortsatt från luft, hav och land.
Över 1 500 människor har dödats sedan de israeliska anfallen mot Gaza inleddes i lördags, uppgav palestinska hälsomyndigheter sent på torsdagen.

Fler än 423 000 av de drygt två miljoner invånarna på Gazaremsan hade på torsdagen tvingats lämna sina hem efter israeliska bombräder, enligt FN-organet Ocha.

Dödsfallen kan enligt internationella hjälporganisationer bli betydligt fler när det tar slut på förnödenheter under den israeliska blockaden, som stoppar vatten, mat, bensin och mediciner in i området.

Kravet: Gisslan ska släppas

Minst 150 människor från Israel och andra länder – bland dem soldater, civila, barn och gamla – hålls gisslan på Gazaremsan sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel inleddes i lördags.

Israel uppgav på torsdagen att en total belägring av Gaza förblir tills dess att gisslan släpps. Omvärlden har kritiserat blockaden som folkrättsvidrig.

Terrorstämplade Hamas chockade omvärlden med sin urskillningslösa attack mot Israel och massmord på civila i lördags morse. Israel svarade med beskjutning av Gaza, och Israel har formellt förklarat landet i krig.

Över 1 200 människor, de flesta av dem civila, dödades i Hamas terrorattack, enligt Israels militär.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.