Nyheter

Florida skärper abortlag

En far och hans söner från Florida har på sig T-shirt mot abort och ber, medan aborträttsanhängare protesterar utanför Högsta domstolen, med en skylt som säger "Amerika är inte en kristen nation", onsdagen den 29 juni 2022 , i Washington.

Florida har godkänt en lag som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds.
”Vi är stolta över att stötta livet och familjen i delstaten Florida”, säger guvernör Ron DeSantis i ett uttalande.

USA | Lagförslaget klubbades igenom med 70 röster mot 40 i delstatens underhus och skrevs under torsdagen under av guvernör Ron DeSantis.
I april i fjol sänktes abortgränsen i Florida från graviditetsvecka 24 till 15.
Det nya lagförslaget medger några undantag, bland annat om kvinnans liv är i fara.

Abort vid graviditeter efter våldtäkt eller incest kommer fortsatt att vara tillåtna fram till 15:e graviditetsveckan, förutsatt att en kvinna har dokumentation som besöksförbud eller polisanmälan.

Enligt Vita huset strider åtgärden mot grundläggande friheter ”och är i otakt med åsikterna” hos den stora majoriteten av amerikanerna.

”Detta förbud skulle hindra fyra miljoner kvinnor i Florida i reproduktiv ålder från att få tillgång till abortvård efter sex veckor – innan många kvinnor ens vet att de är gravida”, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Lagen kommer inte att träda i kraft förrän Floridas högsta domstol tar ställning till ett överklagande mot 15-veckorsgränsen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.