Nyheter

Ökad dödssiffra i bombad by – grannar fördömer

Den här bilden, som spridits av lokala aktivister, visar förstörelse i Pazigyi efter flyganfallen.

Militärjuntan i Myanmar har flygbombat en by i det egna landet och fler än 130 civila människor tros ha blivit dödade. Det görs nya försök att sätta press på det militära styret.

MYANMAR | Den nya våldshandlingen ”fördöms med kraft” av Sydostasiatiska nationers förbund (Asean), enligt ett besked från samarbetsorganisationens nuvarande ordförandeland Indonesien.

”Alla former av våld måste upphöra omedelbart, i synnerhet våld som riktas mot civila”, lyder ett uttalande.

Budskapet delas inte nödvändigtvis av samtliga tio medlemsländer, men Indonesien är det klart största landet i Asean. Landet har försökt medla i Myanmar en längre tid för att det ska komma en dialog till stånd mellan den styrande militärjuntan och andra grupper i landet, som den demokratiska oppositionen och en rad rebellgrupper. Hittills har det rönt föga framgång.

Anfall från luften

Militärens flygplan släppte bomber över byn Pazigyi i tisdags morse och enligt lokala uppgiftslämnare följdes det av attacker av helikoptrar. Den styrande juntan meddelade på onsdagen att det hade skett ”begränsade” anfall från luften efter att det kommit in tips om att regeringsmotståndare höll på att bilda en väpnad styrka i området.

Det är oklart exakt hur många som dödades, men flera medier och lokala aktivistgrupper rapporterar att det antagligen rör sig om fler än de runt 100 som det tidigare har talats om. Snarare uppges minst 130 människor ha dödats.

– Vi kan inte identifiera några fler som finns bland de döda, säger en invånare till AFP och förklarar att endast mindre ”delar” av dessa personer återstår.

Bilbomber detonerade

På torsdagen dödades ytterligare minst fyra personer efter att en rad bilbomber detonerat nära en folksamling under firandet av det buddhistiska nyåret i Lashio i östra Myanmar. Ett tiotal personer fördes till sjukhus.

Det är oklart vem som ligger bakom bilbomberna men nyårsfirandet i området har sedan juntan tog makten med våld 2021 använts som demonstrationer för demokrati.

Sedan juntan tog makten har minst 3 200 människor dödats i ett brutalt nedslag mot dess meningsmotståndare.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.