Nyheter

Civila i Sudan drabbas allt hårdare

Våldet mot civila i Sudan fortsätter att eskalera. Det rapporteras om omfattande sexuella övergrepp, försvinnanden och att fler än 10 000 människor har dödats i striderna som bröt ut i april i år. – Vi håller på att få slut på ord för att beskriva fasan som sker i Sudan, säger Clementine Nkweta-Salami, FN:s humanitära samordnare i landet.

SUDAN | – Vi fortsätter att få ihållande och skrämmande rapporter om sexuellt och genusbaserat våld, påtvingade försvinnanden, godtyckliga gripanden och grava brott mot mänskliga rättigheter och barns rättigheter, säger Clementine Nkweta-Salami, rapporterar The Guardian

– Det som sker närmar sig ren ondska, fortsätter hon och hävisar till rapporter om att unga flickor har våldtagits av stridande framför sina mödrar. Hon är också orolig för en upprepning av det folkmord som ägde rum i västra Sudan i början av 2000-talet.  

Under några dagar ska 800 personer ha dödats av stridande inom Rapid Support Forces i Ardamata i Västra Darfur:

– Vi har fått rapporter från nyanlända till Tchad, flyktingar som flyr Darfur-området, som talar om att beväpnad milis går från hus till hus och dödar män och pojkar, säger William Spindler, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR. 

Varnar för upprepning av övergrepp

Även UNCHR-chefen Filippo Grandi varnar för att en upprepning av de övergrepp som civilbefolkningen utsatthets för i början av 2000-talet när den tidigare presidenten och diktatorn Omar al-Bashir använde sig av den ökända janjaweedmilisen. Det är just från den milisen som Rapid Support Forces växte fram. 

– För 20 år sedan chockades världen av de fruktansvärda övergreppen och brotten mot mänskliga rättigheter i Darfur. Vi är rädda för att en liknande dynamik kan vara under utveckling, säger Filippo Grandi.

Minst 10 000 personer har dödats i striderna mellan Rapid Support Forces och Sudans armé som har pågått i snart sju månader. Men siffran tros vara i underkant, enligt biståndsorganisationer och sjukvårdspersonal är det många sårade och dödades som aldrig kommer till sjukhus eller bårhus. 1,2 miljoner sudaneser har tvingats fly till grannländer, och mer 4,8 miljoner uppskattas ha tvingats på flykt inom landet, enligt siffror från FN. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.