Striderna mellan Hamas och Israel intill al-Shifasjukhuset i norra Gaza fortsätter. Samtidigt har bränslet för sjukhusets generatorer helt tagit slut vilket innebär att flera patienter som har legat i respirator eller kuvös har dött. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på söndagen att världen att ”inte kan stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan.”
ISRAEL–PALESTINA | En sexårig flicka har räddats från rasmassorna i Gaza och har förts till al-Shifasjukhuset. Hennes förtvivlade skrik hörs i bakgrunden när den brittisk-palestinske läkaren Ghassan Abu Sitta intervjuas i the New York Times podcast the Daily:
– Hennes fot måste amputeras, säger Ghassan Abus Sitta, i en intervju som gjordes för några veckor sedan – innan den israeliska armén gick in med marktrupper i Gaza. Då var al-Shifasjukhuset – eller Dar al-Shifa som det heter på arabiska (hälsans hus) fullt av människor som hade tagit skydd där.
När israeliska marktrupper nu har befunnit sig inne i Gazaremsan i över två veckor har läget förvärrats ytterligare. Brist på allt: Vatten, sjukvårdsmateriel, mat och bränsle. Många patienter på al-Shifasjukhuset har dött under de senaste tre dagarna uppger Ashraf al Qudra, talesperson för det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gazaremsan, rapporterar Al Jazeera på måndagen. Av dessa patienter var sex för tidigt födda barn.
Detta efter att sjukhusets generatorer inte fungerar då bränslet har tagit slut. Reuters publicerade på söndagen en bild på hur sjukhuspersonalen hade samlat de 39 för tidigt födda barnen på en gemensam plats för att hålla dem varma med hjälp av folie, och försöka hålla dem vid liv. På tisdagsmorgonen uppgav en källa för BBC att ytterligare ett för tidigt fött barn har dött.
Motstridiga uppgifter
Under måndagen uppgav den israeliska militären att man hade erbjudit sjukhuset 300 liter bränsle, som ska ha lämnats i närheten av sjukhuset, men att Hamas inte ville ta emot det. Ashraf al Qudra nekar till att detta ska ha skett, samt betonar att 300 liter bara skulle ha räckt för att driva sjukhuset i en halvtimme. Även al-Qudssjukhuset som också ligger i Gaza City har helt fått slut på bränsle och tvingades stänga ner sin verksamhet på söndagen, rapporterar Sky News. Nu förbereder Palestinska röda halvmånen som driver sjukhuset en evakuering av 6 000 personer – patienter, sjukvårdspersonal och civila som har tagit sin tillflykt till sjukhuset.
Israel hävdar att Hamas har byggt sitt militära huvudkvarter i tunnlar under al-Shifasjukhuset, och att det är därför den israeliska armén har omringat det i för att slå ut Hamas. Både sjukhuspersonal och Hamas har nekat till att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuset. Tusentals människor som flydde till sjukhuset för att ta skydd där tidigare under kriget har nu försökt fly söderut. Samtidigt befinner sig många civila – förutom patienter och sjukvårdspersonal – fortfarande kvar på sjukhuset.
Stridsvagn vid sjukhusgrinden
Enligt Ashraf al-Qudra finns åtminstone 650 patienter kvar på sjukhuset, liksom personalen och andra människor som inte kan fly söderut. Han uppger också att en israelisk stridsvagn står vid grinden till sjukhuset.
– Stridsvagnen är utanför grinden till öppenvårdsavdelningen, det är så det ser ut denna morgon, säger han till Reuters och uppger att både israeliska krypskyttar och drönare skjuter in i sjukhuset vilket hindrar patienter och sjukvårdspersonal från att röra sig runt på sjukhusete:
– Vi är under belägring och inne i en dödscirkel, fortsätter han.
Att flytta de för tidigt födda barnen skulle vara svårt under normala villkor. Att göra det under intensiva strider och med brist på ambulanser är kantat av stora faror:
– Då ambulanser inte kan nå sjukhuset…och då inget sjukhus har kapacitet att ta emot dem, finns det ingen indikation på hur detta ska kunna göras säkert, säger Melanie Ward, chef för välgörenhetsorganisationen Medical Aid for Palestinians, rapporterar Al Jazeera.
Tedros Adhanom Ghebreyesus: Eldupphör nu
Hon menar att det enda säkra sättet är att pausa striderna och låta bränsle föras in till sjukhuset. Israel hävdar att man erbjudit sig att hjälpa till att evakuera de för tidigt födda barnen, men att Hamas har nekat eftersom ”de vill ha de här bilderna” på barn och patienter som dör och ett sjukhus utan bränsle, hävdar Mark Regev, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till BBC.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. Efter tre dagar utan el, utan vatten och dålig nätuppkoppling är läget ”förfärligt och farligt”, skriver han på X, tidigare Twitter. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, fortsätter han.
”Vi behöver ett normalt liv”
I podden the Daily berättar läkaren Ebraheem Matar om den ohyggliga akronymen WCNSF som har blivit känd världen över de senaste veckorna – wounded child, no surviving family – skadat barn, ingen överlevande familj. Hur två av deras patienter, en 13- och en 14-åring, kom in allvarligt skadade och medvetslösa till sjukhuset – resten av deras familj dödades i samma attack. Alla i personalen vet, men har ännu inte berättat för barnen. Under intervjun tas ännu ett allvarligt skadat barn in på sjukhuset. Pojken har en allvarlig skallskada, en bit av hans hjärna har blottats.
Matar säger att de behöver en vapenvila:
– Vi behöver ett normalt liv, att vara trygg hemma, dricka rent vatten, sova i ett lugnt rum, sova utan ljudet av bomber, gå till jobbet och komma hem från jobbet, spela fotboll med mina vänner och gå till stranden, säger han, och svarar att han är 27 år när journalisten frågar honom om hans ålder.
Innan intervjuns slut berättar Ebraheem Matar att pojken som kom in med skallskadan nu har förts till bårhuset.