Nyheter

För tidigt födda barn dör på al-Shifasjukhuset

Striderna mellan Hamas och Israel intill al-Shifasjukhuset i norra Gaza fortsätter. Samtidigt har bränslet för sjukhusets generatorer helt tagit slut vilket innebär att flera patienter som har legat i respirator eller kuvös har dött. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på söndagen att världen att ”inte kan stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan.”

ISRAEL–PALESTINA | En sexårig flicka har räddats från rasmassorna i Gaza och har förts till al-Shifasjukhuset. Hennes förtvivlade skrik hörs i bakgrunden när den brittisk-palestinske läkaren Ghassan Abu Sitta intervjuas i the New York Times podcast the Daily:

– Hennes fot måste amputeras, säger Ghassan Abus Sitta, i en intervju som gjordes för några veckor sedan – innan den israeliska armén gick in med marktrupper i Gaza. Då var al-Shifasjukhuset – eller Dar al-Shifa som det heter på arabiska (hälsans hus) fullt av människor som hade tagit skydd där.

När israeliska marktrupper nu har befunnit sig inne i Gazaremsan i över två veckor har läget förvärrats ytterligare. Brist på allt: Vatten, sjukvårdsmateriel, mat och bränsle. Många patienter på al-Shifasjukhuset har dött under de senaste tre dagarna uppger Ashraf al Qudra, talesperson för det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gazaremsan, rapporterar Al Jazeera på måndagen. Av dessa patienter var sex för tidigt födda barn.

Detta efter att sjukhusets generatorer inte fungerar då bränslet har tagit slut. Reuters publicerade på söndagen en bild på hur sjukhuspersonalen hade samlat de 39 för tidigt födda barnen på en gemensam plats för att hålla dem varma med hjälp av folie, och försöka hålla dem vid liv. På tisdagsmorgonen uppgav en källa för BBC att ytterligare ett för tidigt fött barn har dött.

Motstridiga uppgifter

Under måndagen uppgav den israeliska militären att man hade erbjudit sjukhuset 300 liter bränsle, som ska ha lämnats i närheten av sjukhuset, men att Hamas inte ville ta emot det. Ashraf al Qudra nekar till att detta ska ha skett, samt betonar att 300 liter bara skulle ha räckt för att driva sjukhuset i en halvtimme. Även al-Qudssjukhuset som också ligger i Gaza City har helt fått slut på bränsle och tvingades stänga ner sin verksamhet på söndagen, rapporterar Sky News. Nu förbereder Palestinska röda halvmånen som driver sjukhuset en evakuering av 6 000 personer – patienter, sjukvårdspersonal och civila som har tagit sin tillflykt till sjukhuset. 

Israel hävdar att Hamas har byggt sitt militära huvudkvarter i tunnlar under al-Shifasjukhuset, och att det är därför den israeliska armén har omringat det i för att slå ut Hamas. Både sjukhuspersonal och Hamas har nekat till att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuset. Tusentals människor som flydde till sjukhuset för att ta skydd där tidigare under kriget har nu försökt fly söderut. Samtidigt befinner sig många civila – förutom patienter och sjukvårdspersonal – fortfarande kvar på sjukhuset. 

Stridsvagn vid sjukhusgrinden

Enligt Ashraf al-Qudra finns åtminstone 650 patienter kvar på sjukhuset, liksom personalen och andra människor som inte kan fly söderut. Han uppger också att en israelisk stridsvagn står vid grinden till sjukhuset.

– Stridsvagnen är utanför grinden till öppenvårdsavdelningen, det är så det ser ut denna morgon, säger han till Reuters och uppger att både israeliska krypskyttar och drönare skjuter in i sjukhuset vilket hindrar patienter och sjukvårdspersonal från att röra sig runt på sjukhusete:

– Vi är under belägring och inne i en dödscirkel, fortsätter han. 

Att flytta de för tidigt födda barnen skulle vara svårt under normala villkor. Att göra det under intensiva strider och med brist på ambulanser är kantat av stora faror:

– Då ambulanser inte kan nå sjukhuset…och då inget sjukhus har kapacitet att ta emot dem, finns det ingen indikation på hur detta ska kunna göras säkert, säger Melanie Ward, chef för välgörenhetsorganisationen Medical Aid for Palestinians, rapporterar Al Jazeera. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Eldupphör nu

Hon menar att det enda säkra sättet är att pausa striderna och låta bränsle föras in till sjukhuset. Israel hävdar att man erbjudit sig att hjälpa till att evakuera de för tidigt födda barnen, men att Hamas har nekat eftersom ”de vill ha de här bilderna” på barn och patienter som dör och ett sjukhus utan bränsle, hävdar Mark Regev, rådgivare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till BBC.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. Efter tre dagar utan el, utan vatten och dålig nätuppkoppling är läget ”förfärligt och farligt”, skriver han på X, tidigare Twitter. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, fortsätter han. 

”Vi behöver ett normalt liv”

I podden the Daily berättar läkaren Ebraheem Matar om den ohyggliga akronymen WCNSF som har blivit känd världen över de senaste veckorna – wounded child, no surviving family – skadat barn, ingen överlevande familj. Hur två av deras patienter, en 13- och en 14-åring, kom in allvarligt skadade och medvetslösa till sjukhuset – resten av deras familj dödades i samma attack. Alla i personalen vet, men har ännu inte berättat för barnen. Under intervjun tas ännu ett allvarligt skadat barn in på sjukhuset. Pojken har en allvarlig skallskada, en bit av hans hjärna har blottats.

Matar säger att de behöver en vapenvila:

– Vi behöver ett normalt liv, att vara trygg hemma, dricka rent vatten, sova i ett lugnt rum, sova utan ljudet av bomber, gå till jobbet och komma hem från jobbet, spela fotboll med mina vänner och gå till stranden, säger han, och svarar att han är 27 år när journalisten frågar honom om hans ålder. 

Innan intervjuns slut berättar Ebraheem Matar att pojken som kom in med skallskadan nu har förts till bårhuset.

Nyheter

Vapenvila: Kort andrum i Gaza, hopp för familjer i Israel

Palestinier försöker återvända till norra Gaza från centrala Gaza samtidigt som en israelisk stridsvagn har blockerat vägen, Salah al-Diin, på fredagsmorgonen efter den temporära vapenvila trädde i kraft.

Klockan sju på fredagsmorgonen inleddes den fyra dagar långa vapenvilan mellan Israel och Hamas. Senare under dagen ska utväxling ske av gisslan som hålls i Gaza och palestinier som hålls fängslade av Israel. För Gazaborna innebär eldupphöret att de inte kommer att vara utsatta för intensivt bombardemang för första gången på nästan sju veckor. För 13 familjer i Israel kan en lika lång mardröm snart vara över. 

ISRAEL–PALESTINA | Fyra dagar. Så lång planeras denna vapenvila bli, om den inte bryts innan dess. Fyra dagar av andrum. På fredagseftermiddagen ska en första utväxling av gisslan och fångar ske. 13 kvinnor och barn som togs som gisslan av Hamas under den blodiga attacken den 7 oktober ska bytas mot 39 palestinier, tonåriga pojkar och kvinnor, som hålls fängslade av Israel. 

Sammanlagt ska 50 israeler och 150 palestinier släppas under de fyra dagarna. För Ahmad [vars efternamn inte är utskrivet], från Gaza City innebär vapenvilan, trots dess korthet och trots att nya strider hotar, en ”chans att andas”.

– Jag vet att det här inte är en fullständig vapenvila, och vi hör Israels hot om att de kommer att attackera igen omedelbart efter de fyra dagarnas eldupphör. Men för oss är det något, säger han till Haaretz, framför allt eftersom han kommer att kunna sova utan rädsla att dö:

– Du kan sova i fyra dagar i rad. Sömn har blivit ett privilegium i Gaza, fortsätter han. 


Palestinska barn som skadades i en israelisk attack mot Gaza vårdas på al-Aqsasjukhuset i Deir al-Balah i tisdags. Foto: AP Photo/Marwan Saleh

Humanitär hjälp på väg

För Gazaborna innebär vapenvilan också hopp om mer förnödenheter – 200 lastbilar av humanitär hjälp per dag ska släppas in. Men stora delar av Gazas befolkning fortsätter att vara flyktingar på nytt, och en stor del har blivit hemlösa – omkring hälften av Gazas bostadsbestånd uppskattats vara obeboeliga. Gazabon Ashraf Shann, som intervjuas av Al Jazeera, ger uttryck för ambivalensen hon känner:

– Mina känslor är blandade för å ena sidan har jag ingenstans att återvända till även om [israelerna] tillåter oss att återvända till Gaza City. Min hem bombades och totalförstördes på krigets tredje dag, säger hon till Al Jazeera

Å andra sidan gläds hon för alla dem vars nära och kära saknas eftersom de nu kan leta efter dem, och dessutom gläds hon åt att mer humanitärt bistånd nu kommer att finnas. Samtidigt oroar hon sig för det kollektiva trauma alla Gazabor genomlever:

– Vi har gått igenom krig sedan 2008 och till och med min yngsta son – han är nästan 13 år – har varit tvungen att gå igenom fem krig. 

– Jag är verkligen orolig för traumat, det psykologiska trauma som de flesta av oss går igenom. Jag också så klart. Vi har alla blivit traumatiserade av det här kriget och vi hoppas på fred. Fred för alla, säger hon samtidigt som hon hyser tvivel om att fred kommer att hålla någon längre tid. 

Utbytet ska ske klocka 16

Klockan 16 lokal tid ska de 39 palestinska fångarna släppas, 24 kvinnor och 15 tonåriga pojkar. De ska överlämnas till Internationella Rödakorskommittén vid det israeliska militärfängelset i Ofer. 

– Efter att Röda korset tar emot [de palestinska] fångarna kommer de som är från Jerusalem åka till Jerusalem och de från Västbanken kommer att samlas i Betunia kommunfullmäktige där deras familjer kommer att vänta, säger Qadura Fares, chef för Palestinian Prisoner Club, till Reuters

Då det bara är tonåriga pojkar som ska släppas verkar 21-åriga Ahmad al-Manasra som greps av Israel som 13-åring 2015 inte finnas med på listan. Hans kusin hade då knivhuggit två israeler, 18 och 13 år. Trots att han i rättegången inte ansågs ha deltagit i attacken dömdes Ahmad al-Manasra till 9 års fängelse för mordförsök. Han har suttit i isoleringscell i långa perioder och har diagnostiserats med bland annat schizofreni men hans ansökan om att släppas tidigare av medicinska skäl nekades av israelisk domstol sommaren 2022, rapporterar Amnesty International

Sammanlagt hålls 8 300 palestinier fängslade av Israel uppger Fares för CNN. Av dessa hålls omkring 3 000 i administrativt förvar, där den fängslade inte har dömts för något brott. En person hålls i administrativt förvar utifrån anklagelsen att hen planerar att bryta lagen i framtiden och eftersom ”den här åtgärden är menad av vara preventiv, finns det ingen tidsgräns” skriver den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem


En kvinna cyklar förbi en anslagstavla som uppmanar till att de omkring 240 i gisslan som bortfördes av Hamas under attacken den 7 oktober ska släppas fria. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

”Som rysk roulette”

Samtidigt som palestinierna överlämnas till Rödakorskommittén ska de 13 – av sammanlagt omkring 240 israeler som togs som gisslan den 7 oktober – släppas vid gränsen mellan Gaza och Egypten. De som kommer att släppas ska, liksom palestinierna, lämnas över till Rödakorskommittén som sedan eskorterar dem till den egyptiska gränsen. Därefter ska den israeliska armén flyga dem i helikopter till sjukhus där de först undersöks av läkare och sedan telefonsamtal mellan den frisläppta gisslan och deras familjer, rapporterar Haaretz. Senare kommer de mötas av både medicinska och psykologiska team och sina familjer. De som inte är barn kommer också höras av säkerhetstjänsten.

För de anhöriga i Israel vars familjemedlemmar hålls som gisslan har de senaste dagarna varit svåra med hopp och förtvivlan om vartannat – kommer deras anhöriga att släppas, och i vilket skick? En av de som hoppas är Keren Schem vars 21-åriga dotter Moa Schem fördes bort från musikfestivalen där omkring 250 personer sköts ihjäl när Hamas gick till attack. 

– Det är som rysk roulette. Vi vet inte vem som kommer att komma ut, säger hon till The Guardian på onsdagen.

– De talar om barn och deras mödrar så jag tror inte att Mia kommer att komma ut i dag, imorgon eller ens dagen efter. Men jag ber att hon gör det för ingen vet egentligen. 

Andra som kan komma att släppas är Shiri Bibas och hennes två söner, fyraårige Ariel och tio månader gamla Kfir, vars bortförande fångades på film av Hamas, och som sedan spreds på sociala medier. Men Eylon Keshet, kusin till Shiris man Yarden Bibas oroar sig för att han inte kommer att släppas. 

– Vi vet fortfarande inte om Shiri, Ariel och Kfir kommer att vara med i den här överenskommelsen. Och vi vet ännu inte hur de mår, så vi kan inte känna oss lättade förrän de faktiskt är tillbaka här, säger Keshet till The Guardian. 


Thomas Hand, pappa till Emily Hand som är gisslan i Gaza, kramar om Orit Meir som är mamma till Almog Meir som också är gisslan. Foto: AP Photo/Kin Cheung

Åttaåriga Emily Hand inte med på listan – än

På fredagen har har alla familjer vars anhöriga finns med på listan över de som ska släppas informerats om det, likaså de vars anhöriga inte finns med, rapporterar Times of Israel. Inledningsvis hade Israel planerat att inte ge den informationen förrän de faktiskt var släppta, i rädsla att Hamas lista är inkorrekt. 

Enligt uppgift finns inte åttaåriga Emily Hand som fångades under Hamas attack mot kibbutzen Be’eri med på listan enligt uppgifter från hennes familj. Men hopp finns att hon kommer att släppas under de kommande dagarna, enligt Irlands taoiseach [regeringschef] Leo Varadkar som förklarar att gisslan är utspridd bland olika celler och att Hamas själva inte har kontroll över alla i gisslan, vissa hålls också av Islamiska jihad. 

– Vi kommer bara att få reda på om hon släpps under de kommande dagarna, men hon är självklart på prioriteringslistan. Så jag tror att alla våra tankar är med henne och hennes familj, säger Leo Varadkar, rapporterar Belfast Telegraph

Nyheter

Internationella samfundet uppmanas ”hindra folkmord” i Gaza

Den palestinska människorättsliga paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council uppmanar det internationella samfundet att vidta åtgärder för att hindra Israel att begå folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas tredje part att gripa och åtala personer som har ”uppviglat till folkmord” eller som har deltagit i ”folkmordshandlingar mot det palestinska folket”.

ISRAEL–PALESTINA | The Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) skriver i en genomgång att det finns tydliga bevis på att högt uppsatta politiska och militära israeliska ledare har hetsat till folkmord, och att Israel kan vara skyldigt till att ”begå folkmordshandlingar mot palestinier i Gaza.” De uppmanar såväl Palestina som andra stater att vidta ”rättsliga åtgärder för att förhindra ett folkmord i Gaza”.

Enligt artikel 2 i FN:s folkmordskonvention, vars officiella namn är, Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, beskrivs folkmord som gärningar där det har funnits en ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp”. Bland gärningarna som räknas upp finns att ”döda medlemmar av gruppen”, att ”orsaka medlemmar av gruppen allvarlig kroppslig eller själslig skada”, att med uppsåt ”påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis”, att införa åtgärder som syftar till ”att förhindra barnfödslar inom gruppen”, samt att med ”våld föra över barn från gruppen till en annan grupp”. De 153 länder som fram till förra året hade undertecknat konventionen har i och med det också förbundit sig att förhindra och bestraffa det som utgör folkmord. 

Exemplifierar med uttalande från presidenten

För att visa att det finns ett uppsåt från Israel till det som nu sker går PHROC igenom flera uttalanden från israeliska ledare. De tar bland annat upp ett uttalande av den israeliske försvarsministern Yoav Gallant, som i ett tidigare skede sade: ”Gaza kommer inte att bli vad det tidigare var. Vi kommer att utplåna allt.” 

Ett annat uttalande som PHROC tar fasta på är den israeliske presidenten Isaac Herzogs uttalande på en presskonferens den 13 oktober då han sade: ”Det är en hel nation där ute som är ansvarig. Det är inte sant, den här retoriken om att civila inte känt till, inte varit involverade. Det är helt enkelt inte sant. De skulle kunna ha rest sig emot den ondskefulla regimen” sade han bland annat.

Ytterligare ett exempel på vad PHROC ger på vad man anser är uppvigling till folkmord är den israeliske säkerhetsministern, högerextrema Itamar Ben Gvir, som sagt att ”för att vara tydlig, när vi säger att Hamas ska förgöras betyder det också att de som firar, de som stöder, och de som delar ut godis – de är alla terrorister och måste också förgöras”. Den 95-årige veteranen Ezra Yachin som har kallats in som reservist till den israeliska armén för att stärka stridsmoralen sade veckan efter Hamas attack i Israel som dödade 1 200 personer till soldater att: ”Triumfera och gör slut på dem, och lämna inte någon därhän. Radera ut minnet av dem. Radera ut dem, deras familjer, mödrar och barn. Dessa djur får inte längre leva…”, sade han och fortsatte att agitera för att israelisk judar också ska attackera sina ”arabiska grannar”.

Hälften av bostadsbeståndet i Gaza obeboeligt

PHROC betonar också att Israel inte har tillåtit humanitär hjälp under ”intensiva bombningar” av Gaza som har riktats mot ”hela kvarter av bostäder, flyktingläger, köpcenter, moskéer, kyrkor, sjukhus, skolor och universitet, bland annat i vad som beskrivs som en ”planerad utplåning” och att reducera Gazaremsan till ’rasmassor’”. Hittills har omkring hälften av Gazas hela bostadsbestånd – 260 000 hus förstörts, skadats eller är inte längre beboeliga. Organisationen tar också upp evakueringsordern för  omkring 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att förflytta sig söderut, som Internationella Röda korskommittén har förklarat strider mot internationell humanitär rätt.

PHROC uppmanar tredje part och det internationella samfundet i stort att försvar det palestinska folket och vidta åtgärder i enlighet med folkmordskonventionen för att ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Dessutom uppmanas det internationella samfundet att vidta sanktioner mot Israel, införa ett vapenembargo till dess att landet följer internationell rätt, samt att ”gripa och åtala” personer som har ”uppviglat till folkmord eller som har utfört folkmordshandlingar mot det palestinska folket.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.