Nyheter

Ny front i upproret mot Myanmars junta

Myanmars militärjunta hotas av väpnade uppror i flera landsändar. Olika folkgrupper har enats i kampen för att störta regimen och samtidigt försöka nå regional självständighet. Militärjuntans president Myint Swe varnar för ”ett uppsplittrat land”.

MYANMAR | Myanmars beväpnade opposition har inlett en offensiv mot militärjuntans säkerhetsstyrkor i västra delen av landet. Arakanesiska armén (AA), som består av folkgrupper som är i minoritet i Myanmar, har intagit flera gränsposteringar nära Rathedaung i provinsen Rakhine (tidigare Arakan).

Uppgiften kommer från en talesperson för AA som citeras av lokala medier.

Belägringen har inte kunnat verifieras av oberoende källor, men invånare säger att säkerhetsstyrkor stängt av all trafik på både vägar och floder i området, rapporterar AFP.

Rebellgruppen Arakans armé har stridit i flera år med målet att få självständighet för provinsen Rakhine. En liten del av provinsen gränsar mot Bangladesh.

Front i Shanstaten

Provinsen fick internationell uppmärksamhet när Myanmars tidigare folkvalda regim tillät omfattande förföljelser av minoriteten rohingya i Rakhine.

AA har tidigare öppnat en front i östra delen av Myanmar tillsammans med två andra folkgruppers väpnade rebeller. Grupperna har nått militära framgångar i provinsen Shanstaten mot gränsen till Kina.

Förutom AA ingår rebellgrupperna MNDAA och TNLA i den gemensamma kampen mot militärjuntan. De tre rebellrörelserna hävdar att de intagit flera militära posteringar i offensiven.

Avgörande hot

Richard Horsey på tankesmedjan International crisis group, som länge följt oroligheterna i Myanmar, ser den dramatiska utvecklingen som ett avgörande hot mot militärjuntan som styrt landet sedan kuppen 2021.

”Om striderna i Rakhine fortsätter så öppnar det en avgörande ny front för regimen (att försvara)”, skriver Horsey i ett uttalande till AP.

”Regimen är redan pressad av strider, vilket inkluderar strider vid den östra gränsen mot Kina”, fortsätter han.

Den av militären tillsatte presidenten Myint Swe sade i ett möte i förra veckan i landets nationella försvars- och säkerhetsråd att Myanmar hotar att splittras i flera autonoma regioner om militären inte kan lösa det ”kritiska läget” i landet, rapporterar mediebolaget Global New Light of Myanmar enligt AP.

Få internationella observatörer eller medierepresentanter har möjlighet att följa utvecklingen i de krigsdrabbade områdena.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.