Nyheter

Ny front i upproret mot Myanmars junta

Myanmars militärjunta hotas av väpnade uppror i flera landsändar. Olika folkgrupper har enats i kampen för att störta regimen och samtidigt försöka nå regional självständighet. Militärjuntans president Myint Swe varnar för ”ett uppsplittrat land”.

MYANMAR | Myanmars beväpnade opposition har inlett en offensiv mot militärjuntans säkerhetsstyrkor i västra delen av landet. Arakanesiska armén (AA), som består av folkgrupper som är i minoritet i Myanmar, har intagit flera gränsposteringar nära Rathedaung i provinsen Rakhine (tidigare Arakan).

Uppgiften kommer från en talesperson för AA som citeras av lokala medier.

Belägringen har inte kunnat verifieras av oberoende källor, men invånare säger att säkerhetsstyrkor stängt av all trafik på både vägar och floder i området, rapporterar AFP.

Rebellgruppen Arakans armé har stridit i flera år med målet att få självständighet för provinsen Rakhine. En liten del av provinsen gränsar mot Bangladesh.

Front i Shanstaten

Provinsen fick internationell uppmärksamhet när Myanmars tidigare folkvalda regim tillät omfattande förföljelser av minoriteten rohingya i Rakhine.

AA har tidigare öppnat en front i östra delen av Myanmar tillsammans med två andra folkgruppers väpnade rebeller. Grupperna har nått militära framgångar i provinsen Shanstaten mot gränsen till Kina.

Förutom AA ingår rebellgrupperna MNDAA och TNLA i den gemensamma kampen mot militärjuntan. De tre rebellrörelserna hävdar att de intagit flera militära posteringar i offensiven.

Avgörande hot

Richard Horsey på tankesmedjan International crisis group, som länge följt oroligheterna i Myanmar, ser den dramatiska utvecklingen som ett avgörande hot mot militärjuntan som styrt landet sedan kuppen 2021.

”Om striderna i Rakhine fortsätter så öppnar det en avgörande ny front för regimen (att försvara)”, skriver Horsey i ett uttalande till AP.

”Regimen är redan pressad av strider, vilket inkluderar strider vid den östra gränsen mot Kina”, fortsätter han.

Den av militären tillsatte presidenten Myint Swe sade i ett möte i förra veckan i landets nationella försvars- och säkerhetsråd att Myanmar hotar att splittras i flera autonoma regioner om militären inte kan lösa det ”kritiska läget” i landet, rapporterar mediebolaget Global New Light of Myanmar enligt AP.

Få internationella observatörer eller medierepresentanter har möjlighet att följa utvecklingen i de krigsdrabbade områdena.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.