Nyheter

400 miljoner år gammal mossa snart utdöd

Nästan 11 000 arter löper en större risk att utrotas på grund av klimatförändringar, mossan Takakia lepidozioides är en av dem.

Världens äldsta mossa har överlevt jordens föränderliga landskap i mer än 400 miljoner år, men klimatförändringarna sker snabbare än den kan anpassa sig.

KLIMAT | Takakia lepidozioides var en av de första landväxterna på jorden. Nu försvinner den, enligt en ny studie. Om den globala temperaturen fortsätter att stiga i sin nuvarande takt, varnar forskare, kan den vara borta inom 100 år.

Mossan finns främst i USA, Japan och Tibet, har överlevt i minst 400 miljoner år och flera katastrofala klimathändelser, inklusive den som dödade dinosaurierna. Nu är den på väg att försvinna på grund av klimatförändringar, enligt en studie som publicerades i onsdags i forskartidskriften Cell.

För att genomföra studien har forskare genomfört 18 expeditioner till Takakia lepidozioides livsmiljöer under det senaste decenniet. De har funnit att klimatet där mossan växer stadigt har värmts upp och att glaciärerna på den tibetanska platån smälter.

Om den globala temperaturen fortsätter att stiga i sin nuvarande takt, varnar forskare, står denna art nu inför utrotning inom 100 år.

Takakia är långt ifrån ensamt om sin sårbarhet för stigande temperaturer. Nästan 11 000 arter löper en större risk att utrotas på grund av klimatförändringar, enligt en studie från 2017 i Science, och hälften av världens arter är redan på väg när klimatet omformar sina livsmiljöer.

– Människor har ett ansvar att spela en mer aktiv roll i bevarandet och återställandet av biologisk mångfald, säger Hu Ruoyang, växtbiolog vid Beijings Capital Normal University och huvudförfattare till studien.

– Vi kan inte bara fokusera på de charmiga djuren som pandan, isbjörnen och den vita delfinen, utan också ägna stor uppmärksamhet åt dessa sällsynta och små arter, säger Hu Ruoyang.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.