Nyheter

Jakarta världens mest förorenade storstad

Dis täcker affärsdistriktet i Jakarta, Indonesien, fredagen den 11 augusti 2023.

Den indonesiska huvudstaden Jakarta har sedan juni regelbundet registrerat ohälsosamma nivåer av PM2.5-föroreningar och rankas nu som världens mest förorenade storstad.

MILJÖ | Den indonesiska huvudstaden Jakarta har blivit världens mest förorenade storstad enligt schweiziska luftkvalitetsteknikföretaget IQAirs ranking. Jakarta har sedan juni regelbundet registrerat ”ohälsosamma” nivåer av PM2.5-föroreningar, som kan nå luftvägarna och orsaka andningsproblem.

Lungläkaren Erlang Samoedro säger att det finns ett ”uppenbart orsakssamband” mellan de ökande fallen av luftvägsinfektioner och ökningen av föroreningar, rapporterar Asia news network.

– Jag har fått många patienter med ARI:s [akuta luftvägsinfektioner] på senare tid, samtidigt som föroreningarna ökat, sade Erlang på lördagen.

Han råder folk att bära masker när de går ut, eller om möjligt bara stanna inne.

Jakartaborna har klagat på att föroreningarna som orsakats av industriell smog, trafikstockningar och koldrivna anläggningar påverkar deras liv och hälsa.

– Jag måste bära en mask hela tiden. Både min kropp och mitt ansikte lider, säger Anggy Violita, en 32-årig officersarbetare i Jakarta.

Indonesiens president Joko Widodo meddelade förra veckan för reportrar att han planerar att ta itu med föroreningsnivåerna genom att göra Nusantara på ön Borneo till huvudstad nästa år.

Han sade också att ett planerat tunnelbanenät över Jakarta ”måste färdigställas” för att minska föroreningarna i den indonesiska huvudstaden som med dess omgivningar bildar en megapol med cirka 30 miljoner människor.

År 2021 beslutade en domstol, efter en stämningsansökan från aktivister och medborgare, att Widodo ska åtgärda stadens ökända luftföroreningar och gjorde bedömningen att Widodo och andra topptjänstemän varit försumliga med att skydda invånarna.

Indonesien har också lovat att sluta bygga nya koleldade kraftverk från och med i år och att vara koldioxidneutrala till år 2050. Men trots stora protester från aktivister bygger regeringen ut den enorma Suralaya-kolanläggningen på Java Island, en av de största i Sydostasien.

Luftföroreningar vilka beräknas bidra till 7 miljoner förtida dödsfall varje år och anses av FN vara den enskilt största miljöhälsorisken, rapporterar Taipei Times.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.