Nyheter

Klimatförändringar kan vara orsak till branden på Hawaii

Rök och lågor fyller luften från rasande skogsbränder på Front Street i centrala Lahaina, Maui tisdagen den 9 augusti 2023.

Branden på Maui raserade en historisk stad och har dödat närmare hundra människor. Forskare har tidigare varnat för att intensiva eldsvådor kan uppstå i landskap där brandhotet tidigare varit lågt.

KLIMAT | Hawaiis förödande skogsbrand är den dödligaste branden i USA på 100 år och har dödat minst 93 människor och raserat Mauis största stad Lahaina. Branden är ytterligare ett tecken på en snabbt uppvärmande planet och beskrivs av klimatforskare som det senaste, troliga exemplet på en trend som de har varnat för i flera år.

Det svårt att avgöra exakt hur klimatförändringarna påverkade Mauis eld, men forskare menar att det finns gott om bevis som tyder på att uppvärmningen av jordens klimat har spelat en roll.

Maui har varit ovanligt torrt i år på grund av torka, vilket forskning tyder på blir vanligare när planeten värms upp. Varmare temperaturer och mindre nederbörd innebär torrare vegetation, vilket underblåser bränderna och gör dem mer intensiva. Klimatförändringar ökar också risken för starkare stormar, och branden på Maui föregicks av mycket kraftiga vindar, delvis orsakade av en närliggande orkan.

Klimatforskare har i åratal varnat för att inte bara klimatdrivna skogsbränder blir större, hetare och snabbare, utan att de också uppträder i landskap och under årstider där de tidigare var sällsynta.

Detta hände 2018, när USA:s då dödligaste skogsbrand drabbade bostadsområden i Kalifornien och dödade 85 människor, samma år svepte stora skogsbränder över Sverige och andra nordeuropeiska länder. Det hände återigen 2020, med nya förödande skogsbränder över delar av Kalifornien och Oregon. Och 2021 bröt stora eldsvådor ut på oväntade platser, som det frusna landskapet i ryska Sibirien.

Klimatförändringar leder också till oväntade konsekvenser av skogsbränder.
I år har flera stora amerikanska städer upplevt konsekvenserna av skogsbränder, trots att de inte varit i närheten av bränderna. Massiva skogsbränder i Kanada har skickat rök tusentals kilometer söderut till platser som New York City och Chicago, och som skymmer hela horisonten i ett olycksbådande rött dis.

Forskare har börjat kalla denna klimatpåverkan för ”det nya onormala”, vilket pekar på den oöverträffade förändringen i jordens väder- och klimatmedelvärden. Det är en realitet som vissa experter säger att folk måste börja ta hänsyn till för att undvika tragedier som förra veckans brand på Hawaii.

Jennifer Francis, senior forskare vid Woodwell Climate Research Center i USA, tror att människor har förändrat landskapet så drastiskt att termen ”skogsbrand” inte längre är lämplig.

– Vi kan inte riktigt kalla dem för skogsbränder längre, säger hon till Associated Press, de är inte naturliga.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev