Nyheter

Unga i USA får rätt till ren miljö i unikt mål

Unga målsägande lyssnar på rättegången i staden Helena, Montana i USA.

I ett unikt miljömål i USA ger en domstol i Montana en grupp ungdomar rätt. Ungdomarna hävdar att delstaten bryter mot deras rättigheter till en ren miljö – och domstolen håller med.

KLIMAT | Det förbud i Montana som hindrar myndigheter från att ta hänsyn till effekten av växthusgaser när de ger tillstånd till fossil industri, är inte förenlig med delstatens konstitution, anser domaren Kathy Seeley.

”Målsägarna har en grundläggande konstitutionell rätt till en ren och hälsosam omgivning, som inkluderar klimatet som en del i ett livsuppehållande system”, skriver Seeley i domslutet på måndagen.

Kan följas av fler i USA

Fallet, som väckts av 16 unga målsägande från fem till 22 år, har följts med stort intresse då det kan leda till fler liknande miljömål i USA. Det är första gången som det i ett miljömål i USA hänvisats till en delstats konstitution, och klimatexperter hörts som vittnen.

I fokus för rättegången som hölls i juni, stod Montanas ovanligt progressiva lagstiftning från 1970-talet. Enligt den ska delstaten och dess medborgare ”bibehålla och förbättra en ren och hälsosam miljö i Montana för nuvarande och kommande generationer”.

Enligt ungdomarna har de skadats av ”farlig påverkan av fossila bränslen och klimatkrisen”, för vilka barn är extra sårbara. Flera av dem vittnade om händelser som påverkat deras liv: svår torka, överhettade älvar som skadat fisken och rök från skogsbränder som gett astma.

Förbjöd klimathänsyn

Montana är i dag en av USA:s största kolproducenter, och utvinner även olja. Den republikanska majoriteten i Montanas delstatsstyre beslutade nyligen om ett förbud mot att ta växthusgasutsläpp och klimatförändringar i beaktande vid utredningar av nya storskaliga anläggningsprojekt.

Delstatens advokater har hävdat att klimatförändringar är en global fråga, och att ett stopp för koldioxidutsläpp i Montana inte skulle göra någon direkt skillnad.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.