Nyheter

Ny mätning: Stödet för Hamas ökar

Så stor andel av palestinierna tycker att Hamas borde styra Gazaremsan uppdelat efter i vilket område de svarande bor.

Stödet för Hamas har ökat bland palestinier, enligt en opinionsundersökning i Gaza och på Västbanken under tiden som kriget i Gaza pågått. Och nästan 90 procent vill att Palestinska myndighetens (PA) president Mahmud Abbas ska avgå.

PALESTINA | Undersökningen genomfördes mellan den 22 november och den 2 december, via intervjuer med drygt 1 200 människor i Gaza och på Västbanken. Under den veckolånga temporära vapenvilan i Gaza hölls bland annat omkring 480 direktintervjuer, enligt opinionsinstitutet PSR.

Opinionsmätningens resultat väcker frågor om Israels försök att förinta Hamas – en linje som satts upp som ett av krigets huvudmål.

Trots förstörelsen i Gaza anser 57 procent av de svarande i Gaza och 82 procent på Västbanken att Hamas gjorde rätt som genomförde attacken den 7 oktober, enligt mätningen. Bara 10 procent menar att Hamas har begått krigsbrott.

Gazakriget började med Hamas stora terrorattack från Gaza in i Israel den 7 oktober. Hamas anfallande styrkor dödade då enligt israeliska uppgifter minst 1 200 personer, varav de flesta civila. Runt 200 personer togs som gisslan under attacken.

På den palestinska sidan uppger Hamastrogna myndigheter att sammanlagt över 18 000 liv krävts i israeliska bombningar och anfall. Den siffran gör ingen åtskillnad på civila och stridande, men enligt Israel har över 7 000 Hamasmän dödats.

Enligt opinionsundersökningen tycker 88 procent att Abbas ska avgå, vilket innebär en ökning med tio procentenheter jämfört med tre månader tidigare.

PA sköter för närvarande ett begränsat palestinskt självstyre på den ockuperade Västbanken.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.